Molenstraat 162
Het archief van Publieke Werken van de Gemeente Helmond, berustende bij het Regionaal Historisch Centrum bevat een heleboel foto’s met beschrijvingen van panden die in de jaren zestig en zeventig door de gemeente zijn aangekocht. Vaak was het lot van deze panden de sloop. Niet alleen voor de aanleg van de Kasteeltraverse, maar ook voor de toegangswegen ernaar toe is door de Gemeente Helmond veel aangekocht en gesloopt. De foto’s geven daarmee een prachtig beeld van het verdwenen Helmond.
Toneeltraditie
Wist U dat Helmond een rijke toneeltraditie kent? Veel verenigingen ontstonden aan het einde van de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw.
Een verborgen kapconstructie
In Eindhoven ontstond medio 2008 commotie over de sloop van een gedeelte van een van de oudste kapconstructies van de stad. Die constructie bevond zich in een pand aan de Vrijstraat dat ooit de fraaie naam had “Het Virginisch Schip”. De bouwdatum van deze kap wordt geschat op de periode tussen 1600 en 1650.
De muziekkiosk
De muziekkiosk op de Markt in Helmond.
Het patronaat
Het patronaatswerk ontstond in het begin van de twintigste eeuw. De beweegredenen hiervoor worden beschreven in de besluiten die genomen zijn tijdens de diocesane katholiekendag op 20 augustus 1905.
Luchtfoto 1935
Op 23 mei 1935 werd de bijgaande luchtfoto van Helmond gemaakt. Het Regionaal Historisch Centrum heeft verschillende series luchtfoto’s. Met behulp daarvan kunnen veranderingen in de stad gekoppeld worden aan een bepaalde datum.
Zuid-Willemsvaart
De serie foto’s die het Regionaal Historisch Centrum heeft waarop de Zuid-Willemsvaart staat afgebeeld is zeer groot. Het kanaal heeft dan ook een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Helmond. Sinds de opening van de kanaalomlegging in de jaren 1980 is het een rustig water geworden, maar daarvoor hebben de Helmonders heel vaak staan te wachten voor een van de openstaande bruggen.
ZOEKEN...