Rechts de achterzijde van het jongenspatronaat. Fotograaf onbekend.

Kloostersteeg

Dit artikel gaat over een klein straatje in Helmond, de Kloostersteeg, die loopt vanaf de Molenstraat naar Doorneind. De straat heeft in 1920 zijn naam gekregen en werd vernoemd naar het dichtbij gelegen klooster van de paters Kapucijnen. Nu ligt het Zuidende tussen de toenmalige tuin van de paters en het straatje, zodat het verband met het klooster en de steeg niet meer zo duidelijk is.

Op de foto ziet u rechts de achterzijde van het jongenspatronaat. Dit gebouw werd in 1905 neergezet na giften van een weldoener. Het gebouw kwam op naam te staan van de Rooms Katholieke Gemeente Helmond, afdeling Sint Lambertus. Het was echter geen eigendom van de St. Lambertusparochie, maar van de patronaatscommissie van Sint Jozef. Die patronaatscommissie werkte interparochieel. In 1905 was dat nog niet zo’n probleem. Helmond kende toen nog maar twee parochies: Sint Lambertus en Heilig Hart.

Toen de Onze Lieve Vrouwenparochie ontstond, werd die gelijkberechtigd in het Sint Jozefpatronaat. Op den duur was dat niet erg praktisch. Bovendien lag het patronaat voor de nieuwe wijken wel erg ver weg. Besloten werd dat de parochie Sint Lambertus het patronaat zou kopen. De verkoopwaarde werd geschat op f 13.800. Parochie Sint Lambertus betaalde aan de Heilig Hart en de Onze Lieve Vrouwenparochie ieder een derde deel van dat bedrag. Het bisdom keurde de transactie in augustus 1916 goed. Totdat de andere parochies zelf het patronaatswerk zouden starten konden de jongens uit die parochies nog wel gebruik blijven maken van het Sint Jozefpatronaat.

In 1928 werd het gebouw te ongezellig bevonden voor de er zich ontspannende jongens. Allerlei plannen werden gemaakt en begin 1930 werd begonnen met de verbouwing. Het gebouw werd voorzien van een nieuwe voorgevel. Er kwam een leiderskamer en de hele boel werd geschilderd. Het gebouw dat tot dan toe de naam Sint Jozefpatronaat had gedragen, ging vanaf de verbouwing verder onder de naam Sint Lambertuspatronaat.

bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Trouwfoto van Willem van Wel en Dina Thijssen
images/hourglass.png

ZOEKEN...