Ramenwassers bij de spoorwegen
Een prachtig nostalgisch plaatje uit de tijd dat het leven nog niet zo snel ging. Deze twee mannen, links H.W. Jager en rechts A. Dijsselbloem, waren in dienst van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen als ramenwasser bij het station Helmond.
Palmpasen 1980
Sinds 1976 wordt in Helmond een palmpaasoptocht gehouden. Het initiatief ervan ging uit van de Antoniusschool. De optocht bleef toen nog beperkt tot de scholen van de Onze Lieve Vrouweparochie, namelijk de Antoniusschool, de Mariaschool, kleuterschool Woelwijk en de Wilhelminaschool. Korte tijd daarna werden ook andere scholen uit andere parochies er bij betrokken.
Paters Capucijnen
Een aantal Helmondse straatnamen verwijst direct naar het verleden van de stad. Dit is ook het geval met de Paterslaan. Deze straat is namelijk vernoemd naar de Paters Capucijnen. Daarnaast kennen veel oudere Helmonders nog de Paterskerk. Velen kerkten daar en gingen er biechten.
Een uitstapje naar de Persilfabrieken
Onderstaande foto toont een groep Helmondse vrouwen tijdens een dagje uit. Dit uitstapje werd georganiseerd door de Helmondse kruidenier Janus Verstappen. Hij had zijn winkel aan de Paterslaan op nummer 2. Als je vanaf de Smalstraat de Paterslaan in liep had je rechts, direct na het huis van aannemer Tillemans, het magazijn van Verstappen. Zelf woonde hij vanaf 1934 tot 1954 aan de overkant op nummer 5.
Molenstraat 37
Francis Hubertus van Hoeck is evenals zijn vader Andries zilversmid van beroep. Van hem erft hij een heleboel grond. Veel van die grond ligt in het Klein Tiendje.
De varkenskeuring.
In de 17e eeuw kende Helmond strikte regels voor de plaatsen van kramen op de markt. In de zogenaamde “keuren” stond precies waar de potten- en pannenverkopers, de broodverkopers, de mensen met graan, turf en beesten moesten staan. De hele Markt en de Kerkstraat stonden vol. Maar ook nog buiten de Bindersepoort, bij het huidige postkantoor, stonden beesten.
De Woninginrichtingtiendaagse.
Bijgaande foto van Fotoatelier Prinses is genomen op de Markt in Helmond. Het betreft hier de uitreiking van de prijzen bij gelegenheid van de woninginrichtingtiendaagse in maart 1954. Het is een leuke foto met veel kinderen er op, want er was o.a. een kleurwedstrijd georganiseerd, en dat is altijd leuk omdat het voor de Helmonders van nu een feest is om zichzelf te herkennen in de kinderen van toen.
De Molenstraat.
In een serie albums die zijn aangelegd door de dienst Publieke Werken Helmond in de jaren 1960 zitten veel foto’s van panden die de gemeente heeft aangekocht om die af te breken. In die jaren werd er aardig wat gesloopt, niet alleen ten behoeve van de aanleg van de Kasteel-Traverse, maar ook voor de vernieuwing van de stationsbuurt en de sanering van de binnenstad.
ZOEKEN...