Het pand van bakker Strijbosch
In 1832 heeft, op wat nu in Helmond de Markstraat genoemd wordt, maar toen nog met de algemene naam van de wijk Hemelrijk werd aangeduid, Godefridus Beeks een huis met een moestuin. In de registers van het kadaster wordt gezegd dat hij moezigmeester is. Logischerwijze is dit een verwijzing naar zijn grond, een moestuin. Vermoedelijk was hij dan ook groentekweker. Na het overlijden van Goort Beeks komt zijn onroerend goed in handen van zijn erfgenaam Antonetta Beeks en vervolgens aan Gerardus Hubertus van Aerssen, die eerst kapelaan was in Asten en later pastoor in Steensel.
Bevrijding Helmond
Op 25 september 1944 is heel Helmond bevrijd van de Duitsers. Helmond-West is echter al drie dagen eerder bevrijd. Dat deel van de stad is in de dagen daarna gescheiden van de rest van Helmond doordat de bruggen en sluizen over het kanaal zijn opgeblazen of onklaar gemaakt. De laatste twee nog op 22 september ’s middags nadat de Duitsers zich teruggetrokken hebben uit Helmond-West.
De veste van Helmond
Op het eerste gezicht lijkt Helmond, behalve het kasteel, weinig voorbeelden van verdedigingswerken te kennen. Echter, wanneer de stad vanuit een niet alledaags gezichtspunt bekeken wordt, blijkt er nog een andere herinnering te zijn aan een meer turbulent verleden. De stratenloop in het centrum toont namelijk nog veel van de oude veste van Helmond. Het stratenpatroon was kruisvormig met de assen Markt-Kerkstraat en Veestraat-Ameidestraat. Aan het einde van die straten lagen de vier stadspoorten die men door moest om de stad binnen te kunnen komen of te verlaten.
De eerste watertoren
Deze foto dateert uit de winter van 1898/ 1899. De opname toont de watertoren op het moment dat het hoogste punt is bereikt. Twee mannen met hoed, en vijf met pet, staan helemaal boven op het gevaarte. Zouden ze met de bouwlift naar boven zijn gegaan? Rechts op de foto staat onder aan de basis van de lift een man. Dat zal degene zijn die de lift bedient. Op eenderde van de hoogte van de toren staan drie mannen te poseren op de liftvloer. Het lijkt schier onmogelijk voor de lift om helemaal tot boven te komen, gezien de dichte vloer boven aan de liftstelling. Op die dichte vloer staat een ladder. Net als midden voor het bredere bovenstuk van de watertoren. Vermoedelijk heeft men via de ladders het bovenste stuk van de toren moeten beklimmen.
Een winters vergezicht
Op dit fraaie wintergezicht is de wereld voorzien van een laag sneeuw, waar de bermen van de zandweg nog net door heen komen. De kale takken van de bomen zijn berijpt. Er schijnt een laagstaande winterzon, die een prachtige schaduw van de boom op de gevel van de boerderij werpt. Het beeld is ook heel stil. De enige levende wezens, zijn een man die met een spade werkt, vergezeld van zijn hond.
Voetreis naar Rome
Van onderstaande foto zijn de namen bekend van de personen die geportretteerd zijn en de reden waarom de foto gemaakt is. Dit gebeurde voorafgaand aan een voetreis naar Rome.
Huurkoop is duurkoop …
Wie aan volkshuisvesting denkt, denkt niet snel aan koopwoningen. Althans, zo is het lang geweest. De laatste jaren hebben dit beeld danig op kop gezet. Allerlei woningcoöperaties, ook in Helmond, hebben het huizenbezit te gelde gemaakt, tot hun eigen genoegen en dat van de nieuwe eigenaar. Nu de woningmarkt wat tegen zit en de smalle beurs weer gewoon smal blijkt te zijn in de ogen van de hypotheekverstrekkers, komen er nieuwe constructies op tafel zoals het leasen van een woning. Hoewel, wat heet nieuw?
ZOEKEN...