De Veestraat omstreeks 1920

De Veestraat in verandering (3)

 

De foto van hiernaast dateert volgens de omschrijving achterop uit 1920. Tussen 1920 en 1960 is het Helmondse straatbeeld helemaal veranderd (zie ook De Veestraat in verandering (1) en (2)). Vrouwen met lange rokken en schorten. Mannen met petten en jongens in plusfours. De opname moet gemaakt zijn bij een speciale gelegenheid. De kar op de foto maakt zo te zien deel uit van een optocht. De man op het paard heeft cowboykleren aan: een grote hoed en een broek met wijde pijpen over laarzen. Plat op de kar liggen takken en wat hoger opgebonden korenaren of iets wat er op lijkt. De staande linkse man op de foto draagt een bord. Wat er op staat is onmogelijk te ontcijferen. Wat is er ten aanzien van 1960 veranderd aan de panden op de foto? Het meest rechtse pand is dat waar later de winkel van Konings zou komen. Hier is het duidelijk nog geen winkelpand. Het pand bestond uit twee delen. Het rechtergedeelte is op deze foto niet te zien. Daar woonde in de jaren twintig al Alphons Konings. Het op de foto zichtbare gedeelte is nummer 38a dat bewoond werd door Jacobus van Dijk. Ook het pand van Martin, nummer 40 had duidelijk nog niet het aanzicht van een winkel. De verbouwing tot lunchroom had pas later plaats, nadat hij eerst nog een tijd een zaak had gehad op het een stuk verder gelegen nummer A 23. Tot 1919 werden in Helmond geen huisnummers gebruikt. Helmond was verdeeld in wijken. De huizen hadden binnen die wijk wel een nummer, maar dat was een administratieve nummering. Als er een huis werd afgebroken of er een nieuw huis bij werd gebouwd veranderde alle er na komende nummers in de wijk. In de Veestraat was opvallend dat de noordzijde van de straat in wijk A lag en de zuidzijde van de straat in wijk B. In 1919 kreeg het pand van Martin het huisnummer 40. Tevoren was het nummer A9. Het RHCe bezit een adresboek uit 1917 waarin Jos. Martin op dit nummer vermeld wordt. Op nummer A 23 zit dan mevrouw Hermens, de modiste. Zij komt in 1941 op nummer 40 te wonen. 

Bij de verplaatsing van zijn zaak van A23 naar A9 plaatste Jos. Martin een advertentie in De Zuidwillemsvaart waarin hij meldt dat de nieuwe zaak met lunchroom geopend wordt. Dit komt overeen met de vermelding in het kadaster van de gedeeltelijke opbouw in 1915. Er bestaat een foto van deze lunchroom waarop de gevel duidelijk anders is dan op bovenstaande foto. Dat houdt in dat deze foto ouder moet zijn dan 1920 en niet jonger kan zijn dan 1915. 

Naast het pand van Martin is de winkel van Bruning te zien, met daarnaast te statige villa van Coovels, het huis met de vlag. Op de hoek staat de Helmondse Bank. Deze werd in 1901 opgericht en vestigde zich in de Kerkstraat in het oude postkantoor. In 1908 kocht de bank het pand op de hoek van de Veestraat en de Havenweg. In 1924 werd het nieuwe pand aan de overzijde van het kanaal gebouwd. Dat pand is nu bekend onder de naam Zeezicht. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Ziekte en dood als vaste metgezellen
Brand!
Someren - de groenteboer komt langs
De Dorpsstraat in Stiphout
images/hourglass.png

ZOEKEN...