Binnenstad 1920-1930 (6)
Aanverwante artikelen
Deze keer een stuk van de kaart waar de markt op te zien is. Daarbij een luchtfoto van de westkant van de Markt. Over die westkant van de Markt is in Helmonds Heem in 1998 een onderzoek verschenen dat verricht werd door leerlingen van het Carolus Borromeuscollege.
Op de foto is de Markt te zien vanaf hotel, café, restaurant Het Oud Stadshuis in het oude raadhuis. Maar als U de kaart vergelijkt met de foto dan ziet U dat er iets raars aan de hand is. Op de kaart is de Markt veel korter dan in het echt. Naast het oude raadhuis staat de villa van Prinzen. Op de foto lijkt dat één geheel, maar op de kaart ziet U dat achter die ene voorgevel aan de linkerkant de villa zat en aan de rechterkant de garage. Daarnaast staat de villa van Van Thiel. Die staat er nu ook nog, maar daar zit nu de ANWB in. Tussen het pand van Van Thiel en het klooster staan op de kaart slechts drie huizen, terwijl het er veel meer zouden moeten zijn. Dat is vreemd omdat op de kaart de lijnen gewoon doorlopen.
Wat is er weg? De villa van Van Thiel heeft huisnummer 31. In het huis ernaast staat in het pand op de kaart Frencken advocaat. In de woningkaarten kan ik zien dat Frencken op nummer 43 woonde. Dat betekent dat er vijf huizen weg zijn. Het betreft de huisnummers 33 bakker Van de Korput; 35 bankgebouw en woonhuis van directeur Wilbers; 37 schoenmaker Frans Stevens; 39 advocaat, procureur en griffier Gerard Coovels en later Josephus van Thiel-Hoppenbrouwers; 41 arts Jacobus Roeland Kollewijn. Wel is de kaart geplakt. Over de hele lengte van de kaart door de kapel van het klooster heen en over de straat naar de overkant is een lijn te zien. Maar ook daar lopen de lijnen van de huizen gewoon door. En bovendien is dit niet op de plek waar de huizen ontbreken. In het verhaal “Binnenstad 1920-1930 (7) kunt u lezen of aan de andere kant van de kaart ook een stuk verdwenen of vergeten is! Wel op de kaart staan het al genoemde huis van Frencken, dan een pand waar geen naam in staat en dat ook geen huisnummer heeft. Als ik het vergelijk met de foto’s was er ook geen apart pand. In het volgende pand staat de naam Roosen. Dat was een koopman uit Gronsveld die tussen 1929 en 1937 op nummer 45 woonde. Hoe groot is het klooster was is goed te zien op de kaart en op de luchtfoto. De huizen vanaf het klooster tot de Watermolenwal staan niet op de foto. Daar zaten nog bakker Arnoldus Fredericus de Roij en later koopman Emile Magis op 49 en grossier Jan Govers op 51. Deze nummers kloppen overigens niet meer met de huidige. Door de sloop van het klooster en de bouw van appartementen is hier vernummerd. Zo heeft het pand van Govers nu nummer 209. De rest van de gebouwen tot aan de Watermolenwal was in de tijd dat de kaart gemaakt werd gebruikt door de PTT en als postkantoor.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.