Kloosters in de Molenstraat
Aanverwante artikelen
In de Molenstraat in Helmond lagen maar liefst drie kloosters. Hoewel niet meer in gebruik als klooster, zijn twee van de drie gebouwen nog wel aanwezig. Het Kapucijnenklooster is verbouwd tot wooneenheden en de bijbehorende Paterskerk is in gebruik als aula voor de Jan van Brabantschool. In het voormalige Clarissenklooster zijn verschillende sociale instellingen ondergebracht. Op de foto van vandaag is de gevel van de Paterskerk zichtbaar. Helemaal links is een stukje van de Rijks-HBS te zien, de huidige Jan van Brabant. Ook de muur om de tuin van het Kapucijnenklooster is zichtbaar, maar het klooster zelf niet.
Rechts op de foto staat het Ludovicusklooster van de Broeders van Maastricht. Dit gebouw is helemaal verdwenen. Het was al het tweede klooster van de broeders in Helmond. In 1838 haalde pastoor Beugels de Zusters van Tilburg naar Helmond om onderwijs te geven aan de katholieke meisjes. De Helmondse jongens hadden nog geen katholiek onderwijs. Zij gingen naar de openbare school. Dit was de katholieke priesters een doorn in het oog. In 1873 begon deken Spierings van de Lambertusparochie met de bouw van een klooster met school aan de Wal. In 1880 zegden de Broeders van Maastricht toe het onderwijs aan de Helmondse jongens te gaan verzorgen. Zij trokken in het al enkele jaren leegstaande gebouw aan de Wal. Ook dat gebouw is bewaard gebleven en staat bekend als het Mater Dei. Het is enkele jaren geleden omgebouwd tot winkel- en appartementencomplex. Maar de naam Mater Dei is niet de originele naam. Die kreeg het gebouw pas toen het gebruikt werd door de gelijknamige huishoudschool.
In 1880 trokken de Broeders dus in het klooster met de school. De school was zeer geliefd bij de Helmondse jongens, of misschien meer bij de Helmondse katholieke ouders. Na enkele jaren puilde het gebouw uit. In 1899 werd begonnen met de bouw van een nieuw klooster aan de Molenstraat. In 1899 trokken de broeders in het gebouw dat rechts op de foto te zien is. In 1962 verhuisden de broeders naar de Ruusbroeclaan. Het Ludovicusklooster in de Molenstraat werd na hun vertrek afgebroken.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.