Het strand van Scheveningen
Aanverwante artikelen
Een beroemde Helmonder zit rond 1920 met vrouw en kinderen op het strand bij het Kurhaus in Scheveningen. Aan hun kleding te zien valt de warmte wel mee. Die is niet echt bedoeld voor heet weer. Piet de Wit, want die is het die met zijn gezin is geportretteerd, draagt een driedelig pak. Zijn vrouw Anna heeft een prachtige boa om haar schouders en de tweeling zit weliswaar in het zand, maar wel met truien aan en een muts op het hoofd. Er zijn nergens schaduwen te zien, dus het zal bewolkt zijn geweest.
Piet en Anna de Wit zijn tot de verbeelding sprekende figuren. Piet de textielfabrikant trouwt met zijn huishoudster Anna Arts. Dit huwelijk vinden de andere fabrikanten niet passend. Piet laat zich niet kennen en bouwt voor zijn vrouw een heus kasteel in de Warande, het zogenaamde Peapark. De afkorting staat voor Piet En Anna. Ik vind het nog altijd onvoorstelbaar dat het grote gebouw er zo kort heeft gestaan. In 1914 is het betrokken door de familie De Wit, maar na het faillissement van Piet in 1926 wordt het al verlaten en publiekelijk verkocht. De kasteel/villa wordt voor nog geen tiende van de geschatte waarde gekocht door fabrikant Van Thiel die het in 1928 laat slopen. De genie is er voor nodig om het gebouw klein te krijgen. En zelfs toen lukte het nog niet helemaal: in het Jan Visserpark in de Warande zijn nog steeds enkele brokstukken te zien.
Het leven van Piet en Anna is prachtig beschreven in de roman van Edmond Nicolas Brocaat en Boerenbont. Er is overigens een brief van de heer Nicolas aan oud-archivaris Jac. Heeren waarin hij zegt dat hij nog nooit in Helmond is geweest en ontkent dat hij de roman geschreven heeft met Piet en Anna als inspiratiebron. Toch vertonen de levens van de romanfiguren Prosper de Lange en zijn vrouw Anna en de Helmondse fabrikant Piet de Wit en zijn vrouw Anna erg veel overeenkomsten. En dat maakt het heel leuk om de roman te lezen.
Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.