Paterslaan 24 t/m 26.

Paterslaan (5)

In de Paterslaan in Helmond op de hoek van de Slegersdwarsstraat lag de kruidenierswinkel van Theodorus Johannes van Vaalen en zijn zoon Franciscus Johannes Leonardus. De straat is genoemd naar de oorspronkelijke eigenaar van de gronden Simon Sleegers. Het zou daarom logisch zijn dat de naam van de straat ook met twee ee’s geschreven zou zijn. Op onderstaande foto is echter duidelijk te zien dat er een ‘e’ gesneuveld is bij de naamgeving van de straat.

De panden 24 en 26 zijn heel anders dan de rij ernaast. Toch behoorden ook deze panden tot de serie die in 1893 gebouwd werd door Simon Sleegers (zie Paterslaan (4)). Van hem gingen de panden over op zijn schoonzoon Theodorus Kuijpers. Die verkocht de twee panden in 1949 aan Van Vaalen. Twee jaar daarna werden de panden verbouwd. Toen kregen ze vermoedelijk het andere uiterlijk dan de rest van de rij woningen. Het moet een behoorlijk grote verbouwing zijn geweest. De gevel is hoger, de hoogte van de ramen en deuren van nummer 26 zijn lager, er is een andere goot en er is een versiering aangebracht in de gevel op ongeveer de oude hoogte van de goten. Ook zijn de stenen op een andere manier gevoegd. Dat doet vermoeden dat de hele gevel vernieuwd is bij de verbouwing. Ook als je de aansluiting van de gevel in de Paterslaan met de zijgevel aan de Slegersdwarsstraat ziet, lijkt het erop dat er een nieuwe gevel neergezet is. De zijgevel is echter niet vernieuwd. 

Theodorus van Vaalen was al in 1925, het jaar waarin de eerste woningkaarten gemaakt werden, de huurder van nummer 24. Pas vierentwintig jaar later kocht hij het pand en dat ernaast. Hij was voor drie vierde eigenaar en zijn zoon Franciscus voor een vierde. Omdat het   jaar 1949 uit het kadaster gehaald is, kan er een verschil zijn van enkele jaren met de werkelijke verkoopdatum. De gegevens op de woningkaarten doen dat inderdaad vermoeden. Op nummer 26 woonde tussen mei 1928 en december 1947 Petrus van Mierlo. Daarna woonde er tot 1956 niemand. Vanaf dat jaar is de bewoner van 26 Franciscus van Vaalen, terwijl Theodorus nog steeds te boek staat als wonende op nummer 24. Als je de foto bekijkt is dat niet zo verwonderlijk. Bij de verbouwing zijn de twee panden duidelijk een geheel gaan vormen. In nummer 26 was de kruidenierswinkel gevestigd en nummer 24 vormde het woonhuis. De woonruimte achter en boven de winkel is alleen te bereiken geweest via de winkel en een achteringang. In feite vormden de twee panden één geheel. In het kadaster werden de twee percelen in 1952 dan ook samengevoegd, hoewel er steeds twee huisnummers bleven bestaan. 

In 1970 verkocht de familie Van Vaalen hun panden aan de gemeente, waarna de panden, zoals dat zo mooi heet op de woningkaarten, van de woningvoorraad werden afgevoerd. Nu rijden op de Kasteeltraverse iedere dag honderden auto’s over de plek waar eens de Van Vaalens kun kruidenierswaren aan hun Helmondse buurtbewoners verkochten. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Helmond in vogelvlucht, 1963
Wapen Stiphout
 Bedrijventerrein De Run, met de Ebroba bakkerij ter hoogte van de Runstraat in Veldhoven, omstreeks 1987. Beeldcollectie RHCe.
Burgemeester – burgervader – Kolfschoten neemt een grote doos sigaren in ontvangst , omstreeks 1950. Foto: F. van Mierlo |collectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...