Kloostersteeg
Dit artikel gaat over een klein straatje in Helmond, de Kloostersteeg, die loopt vanaf de Molenstraat naar Doorneind. De straat heeft in 1920 zijn naam gekregen en werd vernoemd naar het dichtbij gelegen klooster van de paters Kapucijnen. Nu ligt het Zuidende tussen de toenmalige tuin van de paters en het straatje, zodat het verband met het klooster en de steeg niet meer zo duidelijk is.
Banketbakkerij Van de Vliert
De in 1884 in Boxtel geboren banketbakker Johannes Antonius van de Vliert, kwam in februari 1906 in Helmond om te gaan werken bij Jos Martin die een zaak in de Veestraat had. Ruim een jaar later, in mei 1907 ging Van de Vliert even terug naar Boxtel, maar in januari 1908 kwam hij terug en vestigde zich definitief in Helmond.
Nieuwjaar in 1907
Voor de afbeelding bij dit stukje hebben wij gekozen voor een tekening in 1907 gemaakt door Johan Jacobs. Hij tekende oude arbeidershuisjes aan de Heistraat. Dit soort huisjes kon je toen nog op verschillende plaatsen in Helmond vinden.
St. Catharinagilde
In 2001 vierde het Helmondse St. Catharinagilde zijn 600-jarig bestaan. Het schutsgilde had in de Middeleeuwen een verdedigende taak. Nu rest nog het prachtige gildezilver van de vroegere schutterskoningen.
Helmondse Ambachtsschool
In 1911 werd in Helmond aan de Weg op den Heuvel de Ambachtsschool geopend. Het gebouw was ontworpen door architect Lambert de Vries; een man die zeer veel schoolgebouwen en woonhuizen in Helmond heeft ontworpen. Het gebouw werd eind jaren 70 gesloopt. Na jaren als parkeerterrein gebruikt te zijn is in 1998 op het perceel woon- en werkcomplex ‘t Cour verrezen.
Elvire Hellebuijck
De in België geboren Augustina Elvira Carolina Hellebuijck ging door haar huwelijk deel uitmaken van de gegoede Helmondse middenklasse. De dood maakte echter al na acht maanden een einde aan haar verblijf in Helmond.
Distributie tijdens de Eerste Wereldoorlog
Oudere Helmonders kennen de distributie tijdens de Tweede Wereldoorlog en de eerste jaren daarna nog uit eigen ervaring. De jongere ouderen kennen de benzinebonnen uit het begin van de jaren zeventig. Jongeren hebben verhalen gehoord over de autoloze zondagen in het kader van de benzineschaarste.
ZOEKEN...