Een Boerendorp in Brabant
De aanleg van de Zuid-Willemsvaart in 1826 bracht in Someren minder grote veranderingen met zich mee dan bijvoorbeeld in Helmond.
Het Dinghuis
Het Dinghuis was de plaats waar de Deurnese schepenbank tot aan de Franse Tijd recht sprak.
Bootje
In 1846 werd het Eindhovens Kanaal feestelijk geopend.
25-jarig jubileum St. Josephparochie
Op 18 juli 1948 is het feest in Helmond. De ten behoeve van de stadsuitbreiding in de twintiger en dertiger jaren gestichte parochie St. Joseph bestaat 25 jaar. In die jaren is de parochie zeer groot geworden; van 4.132 parochianen aan het begin, tot 11.000 in 1940. In dat laatste jaar wordt een deel van de parochianen van St. Joseph ondergebracht bij de nieuwe Leonardusparochie, maar bij de feestelijkheden in 1948 heeft pastoor Van Leeuwen toch nog 9.000 zielen onder zijn hoede.
Sinterklaas
Het kruis op de mijter van de goedheiligman komt uit een tijd dat men nog mocht zien dat de Sint een katholieke heilige is. Piet heeft een ruim uitgevallen roe, waarvan de twijgjes breed uit staan. Geen brave kindertjes tijdens dit bezoek van Sinterklaas. Op de foto staan alleen volwassenen die, aan de vrolijke gezichten te zien, niet bevreesd waren voor het bezoek.
De Ameidestraat
De Ameidestraat was van oudsher een heel smal straatje in Helmond. In 1940 is het grootste deel van de zuidelijke wand afgebroken om de straat te verbreden. De foto toont de toestand vóór de afbraak. De straat had de status van voetgangersgebied. Volgens de verkeersborden is de straat verboden voor vee, auto’s, fietsen, motoren en aangespannen paarden.
De smalle Ameidestraat
Het stratenpatroon van de stad Helmond kenmerkt zich sinds haar ontstaan door een kruisvorm, die ook nu nog duidelijk te herkennen is. Dit kruis wordt van oost naar west gevormd door de Ameidestraat en de Veestraat en van noord naar zuid door de Markt en de Kerkstraat. Aan de vier uiteinden van het kruis stonden vroeger de stadspoorten.
ZOEKEN...