De Molenstraat vanuit de lucht
Onderstaande luchtfoto van Helmond is omstreeks 1892 genomen vanaf de toren van de Lambertuskerk. Dat de foto rond die tijd gemaakt moet zijn blijkt uit de gebouwen.
De molen in de Wolfstraat
Rond 1835 komt de uit Haarlem afkomstige Hendrik Cuppens in Helmond wonen. Helmond is hem niet vreemd. Hij is met een Helmondse getrouwd en hij is al enkele jaren molenaar in Aarle-Rixtel. Bij vestiging in Helmond gaat het gezin in de Veestraat wonen.
De Kegelbaan
Hoe is het straatje De Kegelbaan aan zijn naam is gekomen? Uit opgravingen is gebleken dat al rond 5000 jaar voor Christus in Egypte het kegelspel werd beoefend. Nu is dat wel erg ver van huis en bovendien viel er in Helmond toen nog niet veel te kegelen. Toch blijkt het spel al in de twaalfde eeuw in West-Europa te worden beoefend.
Eerste steenlegging St. Jozefkerk
In het begin van de twintigste eeuw groeide Helmond totaal uit zijn voegen. Na het graven van het kanaal in het begin van de negentiende eeuw en de aanleg van het spoor in het derde kwart van diezelfde eeuw, kwam de industrialisatie goed op gang. Veel fabrieken vestigden zich in Helmond en met die fabrieken, die voor werkgelegenheid zorgden, kwamen de mensen die in die fabrieken werkten.
Vorstelijk bezoek aan de Klim-Op
Op 30 augustus 1938 werd in Helmond de Klim-Op-tentoonstelling geopend. De tentoonstelling gaf een beeld van de stand van zaken van de Helmondse industrie en middenstand op dat moment. Zoals de naam van de tentoonstelling al tot uitdrukking brengt, was men in Helmond hoopvol gestemd voor de toekomst. Men was uit het diepe dal van de depressie gekropen en voorzag dat men nog hoger kon klimmen. Drie jaar later zou de oorlog echter roet in het eten gooien. Burgemeester Moons, die in 1937 tot opvolger van burgemeester Van Hout was benoemd, zou aan het eind van zijn carrière de Klim-Op-tentoonstelling zijn mooiste herinnering aan Helmond noemen.
Wesselmanlaan
Onderstaande foto is afkomstig van een prentbriefkaart uit omstreeks 1900 en toont een prachtige laan: hoge bomen flankeren het zandpad. Een eenzame lantaarnpaal in de verte maakt duidelijk dat de laan een verkeersfunctie heeft. Het is dan ook, zoals de tekst op de prentbriefkaart aangeeft, de weg naar Aarle-Rixtel. Dat is niet zomaar hetzelfde als de straat die nu de Aarle-Rixtelseweg heet. Vroeger droeg de hele weg naar Aarle-Rixtel die naam. Toen de bebouwing zich uitbreidde en er een hele wijk ontstond in het buitengebied, kregen onderdelen van de oude Aarle-Rixtelseweg andere namen. Het gedeelte van de weg dat op de foto is afgebeeld kreeg de naam Jkr. Carel Wesselman van Helmondlaan. Dit refereerde aan de naam van de familie die de laatste heren van Helmond leverde: de familie Wesselman.
Alcazar
In 1919 vroeg Frans Tersteeg, die een café met danszaal exploiteerde aan de Noord-Koninginnewal 62 in Helmond, een vergunning aan om zijn zaak te mogen ombouwen tot bioscoop. Op 17 oktober van datzelfde jaar opende de zaal onder de naam Alcazar zijn deuren. Daarmee is uiteraard de vraag naar de naam van de straat al beantwoord. Tot de bouw van de Ameideflat liep de Noord-Koninginnewal verder door dan nu het geval is. Nu houdt die straat op bij de Ameidewal, maar vroeger liep hij tot aan de Zuiderstraat om dan over te gaan in Binderseind.
ZOEKEN...