EDAH
In 2005 werd in Helmond het EDAH-museum geopend. Een mooi stuk Helmondse historie ligt daar bij elkaar. Maar hoe begon het eigenlijk?
De manufacturenhandel van de gezusters Hekkens
In de Heistraat in Helmond zitten naast elkaar de firma’s Zeeuwen en Vincent. Daarnaast, waar nu appartementen staan, stond vroeger de manufacturenhandel van de gezusters Hekkens. Dit pand lag op de hoek van de Heistraat met het Hemelrijksdijkje. Deze laatste straat komt nu wat verderop in de Heistraat uit. Om een voorstelling te kunnen maken van de vroegere situatie, kan het pand van Vincent, waarvan rechts op de foto nog een klein stukje te zien is, als oriëntatiepunt dienen.
Klooster Binderen
Buiten het klooster in de oude kerk in de Hage, heeft Helmond vroeger nog een ander klooster gehad. Te weten een abdij voor adellijke dames. Dat was Binderen.
Het klooster op de Markt
Het klooster Binderen verdween kort na de Vrede van Munster in 1648. Het klooster in de Hage verdween na de brand die in 1543 door de stad zelf aangestoken was, om te voorkomen dat de troepen van Maarten van Rossen het zouden doen en de stad wellicht helemaal zou afbranden. Maar Helmond heeft in het recente verleden nog meer kloosters verloren.
Kloosters in de Molenstraat
In de Molenstraat in Helmond lagen maar liefst drie kloosters. Hoewel niet meer in gebruik als klooster, zijn twee van de drie gebouwen nog wel aanwezig. Het Kapucijnenklooster is verbouwd tot wooneenheden en de bijbehorende Paterskerk is in gebruik als aula voor de Jan van Brabantschool. In het voormalige Clarissenklooster zijn verschillende sociale instellingen ondergebracht. Op de foto van vandaag is de gevel van de Paterskerk zichtbaar. Helemaal links is een stukje van de Rijks-HBS te zien, de huidige Jan van Brabant. Ook de muur om de tuin van het Kapucijnenklooster is zichtbaar, maar het klooster zelf niet.
De tweede H. Hartkerk
De eerste H. Hartkerk in de Veestraat, een prachtig gebouw naar ontwerp van de beroemde architect Cuijpers, werd eind 1956, begin 1957 gesloopt. De toren verdween al in 1952, nadat in het hout boktor was geconstateerd. Hoewel die boktor door veel Helmonders als smoes werd gezien, werd de toren en enkele jaren later de kerk gesloopt.
Bedevaart naar Kevelaer
Vroeger speelden bedevaarten een belangrijke rol in het leven van de Helmonders. Naast de religieuze betekenis zal het ontspannende element zeker een rol hebben gespeeld. Mensen die nauwelijks ooit buiten de stad kwamen, gingen op reis en zagen wat van de wereld.
De barmhartige Samaritaan
In de Helmondse Beelsstraat stond tot zestien jaar geleden een gebouw waarin een bowlingcentrum gevestigd was. In 1989 is het afgebroken. Een bowlingcentrum doet niet direct aan religie denken, maar toch heeft dit gebouw een religieuze geschiedenis.
ZOEKEN...