Ik bin d'r in
De abdij van Binderen ontgon uitgestrekte gebieden, stichtte rijke hoeven en had ook buiten de stad grote bezittingen.
Sinterklaas
Het kruis op de mijter van de goedheiligman komt uit een tijd dat men nog mocht zien dat de Sint een katholieke heilige is. Piet heeft een ruim uitgevallen roe, waarvan de twijgjes breed uit staan. Geen brave kindertjes tijdens dit bezoek van Sinterklaas. Op de foto staan alleen volwassenen die, aan de vrolijke gezichten te zien, niet bevreesd waren voor het bezoek.
De Ameidestraat
De Ameidestraat was van oudsher een heel smal straatje in Helmond. In 1940 is het grootste deel van de zuidelijke wand afgebroken om de straat te verbreden. De foto toont de toestand vóór de afbraak. De straat had de status van voetgangersgebied. Volgens de verkeersborden is de straat verboden voor vee, auto’s, fietsen, motoren en aangespannen paarden.
De smalle Ameidestraat
Het stratenpatroon van de stad Helmond kenmerkt zich sinds haar ontstaan door een kruisvorm, die ook nu nog duidelijk te herkennen is. Dit kruis wordt van oost naar west gevormd door de Ameidestraat en de Veestraat en van noord naar zuid door de Markt en de Kerkstraat. Aan de vier uiteinden van het kruis stonden vroeger de stadspoorten.
Bezoek van koningin Wilhelmina en prins Hendrik
Op 20 augustus 1904 is het groot feest in Helmond. Koningin Wilhelmina bezoekt de stad met haar echtgenoot prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Zij maakt een zeer goed geregisseerde rijtoer door de stad. Er wordt een blauwdruk gemaakt met daarop precies vermeld welke vereniging waar moet staan en welke kinderen waar bloemen aan moeten bieden.
Klooster Broeders van Maastricht
Op 11 december 1999 nam de gemeente Helmond afscheid van de broeders van Maastricht. De laatste broeders waren al even eerder vertrokken uit hun klooster in de Ruusbroeclaan, maar het officiële afscheid was op die datum. Leden van de Congregatie der Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis, zoals de broeders van Maastricht officieel heten, streken in 1880 eigenlijk bij toeval neer in Helmond. In de 120 jaar van hun verblijf hebben zij een duidelijk stempel op de stad gedrukt.
Stoffeerderij en beddenhandel Gustaaf Schulte
Onderstaande foto toont het prachtige pand van Gustaaf Schulte op de hoek van de Zuid-Koninginnewal en de Ameidestraat in Helmond. Linksbovenaan is tussen de kruinen van de bomen een stukje van de Lambertuskerk te zien. Pal links tegen de gevel van het pand van Schulte is nog net een stukje muur van het bedelingshuis te zien. De pandjes rechts op de foto staan in de toen nog smalle Ameidestraat. De stoffeerderij en beddenhandel van Schulte stond op de plaats waar later de firma Dirks is gekomen.
Trouwfoto
Twee zeer serieus kijkende jonge mensen staren in de camera van de fotograaf. Ze zijn zich blijkbaar goed bewust van het plechtige moment.
ZOEKEN...