Tolpost
De St. Jozefkerk ligt aan de Tolpost. Hoewel dit deel van Helmond als uitbreidingsgebied pas in het begin van de twintigste eeuw in beeld kwam, betekent dat niet dat er tevoren helemaal niets was.
Eerste steenlegging St. Jozefkerk
In het begin van de twintigste eeuw groeide Helmond totaal uit zijn voegen. Na het graven van het kanaal in het begin van de negentiende eeuw en de aanleg van het spoor in het derde kwart van diezelfde eeuw, kwam de industrialisatie goed op gang. Veel fabrieken vestigden zich in Helmond en met die fabrieken, die voor werkgelegenheid zorgden, kwamen de mensen die in die fabrieken werkten.
Vorstelijk bezoek aan de Klim-Op
Op 30 augustus 1938 werd in Helmond de Klim-Op-tentoonstelling geopend. De tentoonstelling gaf een beeld van de stand van zaken van de Helmondse industrie en middenstand op dat moment. Zoals de naam van de tentoonstelling al tot uitdrukking brengt, was men in Helmond hoopvol gestemd voor de toekomst. Men was uit het diepe dal van de depressie gekropen en voorzag dat men nog hoger kon klimmen. Drie jaar later zou de oorlog echter roet in het eten gooien. Burgemeester Moons, die in 1937 tot opvolger van burgemeester Van Hout was benoemd, zou aan het eind van zijn carrière de Klim-Op-tentoonstelling zijn mooiste herinnering aan Helmond noemen.
Sprookjesoptocht
De geboorte van een troonopvolger in de Koninklijke familie heeft altijd de belangstelling van de bevolking van het land. Dat leidt tot artikelen in de kranten. En het bedrijfsleven probeert uit een dergelijke geboorte altijd een slaatje te slaan. Dat was niet anders bij de geboorte van prinses Beatrix in 1938.
Alcazar
In 1919 vroeg Frans Tersteeg, die een café met danszaal exploiteerde aan de Noord-Koninginnewal 62 in Helmond, een vergunning aan om zijn zaak te mogen ombouwen tot bioscoop. Op 17 oktober van datzelfde jaar opende de zaal onder de naam Alcazar zijn deuren. Daarmee is uiteraard de vraag naar de naam van de straat al beantwoord. Tot de bouw van de Ameideflat liep de Noord-Koninginnewal verder door dan nu het geval is. Nu houdt die straat op bij de Ameidewal, maar vroeger liep hij tot aan de Zuiderstraat om dan over te gaan in Binderseind.
Hotel Van Will / Helmondsche Bank
Op de hoek van Kanaaldijk en Steenweg in Helmond was heel lang hotel Van Will gevestigd. Al bij de volkstelling van 1829 heeft Egidius van Will een herberg op deze plaats. Zijn nazaten zetten het bedrijf voort tot ongeveer 1920.
Paterslaan (6)
Evenals de panden met de nummers 24 tot 44 werden de huizen in de Helmondse Paterslaan vanaf de Slegersdwarsstraat gebouwd door boer Simon Sleegers en wel in 1897.
Paterslaan (5)
In de Paterslaan in Helmond op de hoek van de Slegersdwarsstraat lag de kruidenierswinkel van Theodorus Johannes van Vaalen en zijn zoon Franciscus Johannes Leonardus. De straat is genoemd naar de oorspronkelijke eigenaar van de gronden Simon Sleegers. Het zou daarom logisch zijn dat de naam van de straat ook met twee ee’s geschreven zou zijn. Op onderstaande foto is echter duidelijk te zien dat er een ‘e’ gesneuveld is bij de naamgeving van de straat.
ZOEKEN...