Familie Leloup
Als we een tweetal ansichtkaarten van Helmond uit het begin van de 20e eeuw met elkaar vergelijken, is de gelijkenis van een tweetal panden van de familie Leloup opvallend.
Van geestelijke verdieping naar geestelijke zorg
Een mooi voorbeeld van religieus erfgoed dat aan de straatzijde haar oude uiterlijk heeft bewaard is het voormalig Clarissenklooster aan de Molenstraat in Helmond. Het gebouw is tegenwoordig bekend als Claraklooster en in gebruik bij de Stichting Zelfhulp Netwerk, het ontmoetings- en dagactiviteitencentrum van de GGZ Regio Helmond, en de Stichting Grip, die zich allen bezighouden met geestelijke gezondheidszorg.
Het broedersbos in Rijpelberg
In Rijpelberg in Helmond ligt ook nu nog het Broedersbos. Het herinnert aan de tijd dat de Broeders van Maastricht het grootste deel van het onderwijs aan Helmondse jongens verzorgde.
Noord-Koninginnewal
Onderstaande foto past in de reeks die wij hier ‘verdwenen Helmond’ zouden willen noemen. Het betreft de twee panden van Jan van der Horst op de Noord-Koninginnewal nr. 53 en 55. De situatie ter plekke is sterk veranderd, maar door vergelijking van oude met nieuwe kaarten van Helmond kan men nog bepalen waar de panden gestaan hebben.
Luchtfoto Helmondse Markt en omgeving
Bij het bestuderen van een luchtfoto zijn kerktorens een gemakkelijk oriëntatiepunt. Aan torens is op deze luchtfoto van Helmond uit 1950 geen gebrek. Het zijn er vier.
Onze Lieve Vrouw van Binderen
Voor veel mensen is het kapelletje op Binderen in Helmond een rustpunt in een jachtig bestaan. Het kapelletje wordt bezocht door mensen die er willen bidden, maar ook door mensen die gewoon even tot zichzelf willen komen. Een prominente plaats in het kapelletje wordt ingenomen door het Mariabeeld.
Kamstraat
Bij het zien van onderstaande foto krijg je het idee dat je kunt zien hoe het middeleeuwse Helmond er ongeveer uitgezien heeft. Het wooncomplex ademt echt nog de sfeer van heel lang geleden.
ZOEKEN...