Sinterklaas
Het kruis op de mijter van de goedheiligman komt uit een tijd dat men nog mocht zien dat de Sint een katholieke heilige is. Piet heeft een ruim uitgevallen roe, waarvan de twijgjes breed uit staan. Geen brave kindertjes tijdens dit bezoek van Sinterklaas. Op de foto staan alleen volwassenen die, aan de vrolijke gezichten te zien, niet bevreesd waren voor het bezoek.
Stoffeerderij en beddenhandel Gustaaf Schulte
Onderstaande foto toont het prachtige pand van Gustaaf Schulte op de hoek van de Zuid-Koninginnewal en de Ameidestraat in Helmond. Linksbovenaan is tussen de kruinen van de bomen een stukje van de Lambertuskerk te zien. Pal links tegen de gevel van het pand van Schulte is nog net een stukje muur van het bedelingshuis te zien. De pandjes rechts op de foto staan in de toen nog smalle Ameidestraat. De stoffeerderij en beddenhandel van Schulte stond op de plaats waar later de firma Dirks is gekomen.
Trouwfoto
Twee zeer serieus kijkende jonge mensen staren in de camera van de fotograaf. Ze zijn zich blijkbaar goed bewust van het plechtige moment.
Plaats 3
Onderstaande foto laat zien dat niet al het oude dat in Helmond verdwenen is, de moeite van het bewaren waard was. Hoewel de foto dat zeker wel is. Door het licht ontstaat er een aparte sfeer waardoor het een mooie foto wordt. Het afgebeelde pand stond aan de Plaats 3. Deze naam kreeg het 5e slop aan het Binderseind op 27 december 1920. In de gemeenteraad werd toen besloten dat alle kleine zijsteegjes een eigen naam zouden krijgen. Tot dan toe droegen die steegjes de naam van de straat waaraan ze gelegen waren. Zo’n klein zijsteegje werd vroeger een slopje genoemd. Alleen al het Binderseind kende er een stuk of negen.
Molen in Mierlo-Hout
Na de stukjes over de Helmondse windmolens presenteren wij u hier een artikeltje over de molen die in Mierlo-Hout stond. Met de beschrijving van die molen gaan we over de grens heen van het Helmondse grondgebied van voor 1968.
Bedrijfsvoetbal
Op onderstaande foto een voetbalelftal. Aan de hand van het model broek, maar nog meer aan het kapsel van de enige dame is de foto te dateren in de jaren veertig van de vorige eeuw. De foto is genomen op 15 april 1949 (paaszaterdag) op het voetbalveld van Willem II in Tilburg. Jaarlijks was er een voetbaltoernooi waaraan teams van kantooremployees van de diverse kantoren van de Amsterdamsche Bank deelnamen. Waarschijnlijk werd het toernooi ieder jaar in een andere gemeente gehouden
Ansichtkaart 1918
Onderstaande ansichtkaart dateert uit 1918. In die tijd werden er veel van dergelijke kaarten uitgegeven. Altijd stond er “Groeten uit …”. De plaats waar de kaart vandaan kwam wisselde uiteraard. En natuurlijk ook de plaatjes die een beeld toonden van de gemeente waar de kaart vandaan kwam. Ook nu nog kun je dit soort ansichtkaarten kopen. Maar dan zijn de afbeeldingen vaak in schreeuwende kleuren in plaats van het stemmige zwart-wit waarin deze kaart is uitgegeven.
Pierre van Moorsel
De keurige jonge man van hiernaast is de Helmonder Petrus Lambertus Arnoldus Hubertus van Moorsel. Hoewel het aan het portret niet af te lezen valt had Van Moorsel het karakter van een echte avonturier. Zijn leven leest als dat van een spannend jongensboek. Echter, iemand die een avontuurlijk leven lijdt maakt vaak ook slachtoffers. In dit geval zijn vrouw en dochter die hij in Helmond achterliet. Zijn dochter werd in 1902 geboren. Dat is zo lang geleden, dat het verhaal nu weinig persoonlijke schade kan aanrichten. Veel van de informatie voor dit verhaal is te vinden in het kabinet van de burgemeester. Voor dit soort persoonlijk informatie rust daarop een openbaarheidbeperking van 75 jaar. Daaraan wordt door dit verhaal ruim voldaan.
ZOEKEN...