Jubileum slagersvakvereniging St. Nicolaas
Op vrijdag 25 januari 1929 werd in Zaal Odeon aan de Steenweg in Helmond een tentoonstelling geopend van de slagersvakvereniging St. Nicolaas. De tentoonstelling was een van de onderdelen van het feestprogramma bij gelegenheid van het zilveren jubileum.
Hoek Markt - Veestraat in 1957
Onderstaande foto van de hoek Markt-Veestraat in Helmond, laat zich goed dateren. Rechts van het pand van Albert Heijn is namelijk een klein restant van de H. Hartkerk te zien.
Paterskerk
De paters Capucijnen met hun paterskerk waren een begrip in Helmond. Veel Helmonders gingen daar op zondag naar de kerk of lieten zich door de paters de biecht afnemen. Het interieur van de kerk moet de oudere Helmonders dan ook zeer bekend voorkomen en al dan niet aangename herinneringen doen herleven. En wie die tijd niet heeft meegemaakt kan in ieder geval een indruk krijgen van het sobere gebouw met het rijke meubilair op het priesterkoor.
Het oude raadhuis van Stiphout
Op de foto is het oude raadhuis van Stiphout te zien. Het pand lijkt in slechte staat te verkeren. De foto is echter kort voor de sloop genomen waardoor er niet veel onderhoud meer aan het pand besteed zal zijn. De foto moet gemaakt zijn na 1923. In dat laatste jaar is het nieuwe raadhuis van Stiphout gebouwd en dat is links op de foto nog net te zien. In 1931 werd het raadhuis met de klok afgebroken na nog een paar jaar te zijn gebruikt door de Boerenbond.
Het pand van Ebben
In 1900 begint Johannes Jacobus Ebben een kruidenierswinkel tegenover het klooster op dat deel van de Markt in Helmond dat toen nog Binderstraat heette. Enkele jaren later wordt de winkel verplaatst naar de hoek van de Markt en de Ameidestraat. De in 1910 opgerichte Combinatie EDAH is in eerste instantie een inkooporganisatie.
Handel in koloniale waar
Kruidenierswinkels zijn voortgekomen uit de handel in koloniale waar. Dat is de handel in producten die uit de koloniën naar Nederland kwamen, bewerkt werden en vervolgens in de winkels verkocht. Het gaat daarbij vooral om producten als koffie, thee, rijst, tabak en specerijen. Degenen die handelden in die koloniale waar hadden zelf ook vaak een verkooppunt waar zij hun kruidenierswaren (de naam verwijst naar de kruiden of specerijen) te koop aanboden. En vaak hadden zij contracten met buurtwinkels voor de exclusieve levering van de producten van die ene handelaar. Zo ontstonden ketens van kruidenierswaren.
't Schaapje van 1805
‘t Schaapje van 1805 is de prachtige naam van de Helmondse kruidenierszaak van Spoorenberg. Het logo dat de zaak voert is een schaap met op zijn nek een lint waar aan een medaille hangt. Op het lint staat de tekst “Handelsmerk” en onder het schaap staat de naam “Erven J.H. Spoorenberg”. Dit is de oorspronkelijke naam van de firma.
ZOEKEN...