Paterslaan (4)
In de negentiende eeuw was de omgeving van de Helmondse Paterslaan nog landelijk gebied. De Molenstraat was er al en ook de Smalstraat. In de Smalstraat stonden enkele grote boerderijen waar veel grond bij hoorde. Het verbindingsweggetje tussen de Molenstraat en de Smalstraat kreeg na de bouw van het Capucijnenklooster de naam Capucijnenstraat, maar werd in het begin van de twintigste eeuw officieel de naam Paterslaan. Op de hoek van de Smalstraat en de Paterslaan lag de boerderij van Swinkels. Even verderop aan de Smalstraat tussen Tiendstraat en Paterslaan lag de boerderij van Simon Sleegers.
Paterslaan (2)
Onderstaande foto toont de directeurswoning van de Rijks HBS in Helmond. De voordeur van het fraaie huis ligt aan de kant van het schoolplein, maar is te bereiken via een apart poortje aan de Paterslaan. Het adres is dan ook Paterslaan 46. Dat is overigens niet altijd zo geweest. Tot de tweede helft van de jaren twintig van de twintigste eeuw had het huis hetzelfde adres als de school, namelijk Molenstraat 193. Bij onderzoek in het kadaster naar de geschiedenis van het huis levert dat een moeilijkheid op. Ook voor het kadaster vormen de school en de bijgebouwen één geheel. De omschrijving luidt H.B. School, gymnastieklokaal bergplaats, erf, tuin. Een woning wordt helemaal niet vermeld. En dat terwijl er twee woningen op het terrein stonden. Zowel de conciërge als de directeur woonden bij de school.
Paterslaan (1)
Eén van de verdwenen straatbeelden van Helmond is de Paterslaan. De straat bestaat weliswaar nog, maar loopt nu heel anders dan vroeger. De oude Paterslaan heeft moeten wijken voor de Kasteeltraverse. De oude Paterslaan vormde een rechte verbinding tussen de Molenstraat en de Smalstraat. Gezien vanaf de Molenstraat liep de laan door tussen de Rijks-HBS en het Capucijnenklooster. Nu is daar het schoolplein van de Gemeenschap van Scholen Jan van Brabant.
Het zangkoor van de heer Vogels
In 2002 kwam de heer Vogels naar het archief in Helmond met onderstaande foto. Op de foto is zijn vader te zien; hij staat rechts van de broeder. Johannes Josephus Vogels werd in Helmond geboren op 18 maart 1893. Op de foto lijkt hij ongeveer 15 jaar oud. De foto zou dan dateren uit omstreeks 1908. Uit de drie jongens met een instrument blijkt dat het om een muziekgezelschap gaat. Het ziet er naar uit dat de rechtse jongen met de viool weinig meer zal spelen. Het lijkt alsof er een snaar is gesprongen. Ondanks de muziekinstrumenten vormt het gezelschap echter geen orkest. Daarvoor zijn er te weinig instrumenten. Vermoedelijk gaat het hier dan ook om een koor.
Westende
Onderstaande prentbriefkaart is er een uit de serie “Groeten uit …” In dit geval komen de groeten uit Helmond. De kaart werd op 22 juli 1912 door Rika en Betsy vanuit Helmond gestuurd naar J.G. Slenders in Haarlem. Met een ander plaatje en met een naam van een andere stad erop had de kaart ook van Haarlem naar Helmond gestuurd kunnen zijn. De oude auto met gordijntjes waarin meneer en mevrouw, hij met stoere pet en motorbril en zij met voile, over onbestrate wegen rijden roept een zeker vakantiegevoel op. Behalve de auto toont de tekening nog een ander boegbeeld van de vooruitgang: de telefoonpalen.
Helmond in beweging
Onderstaande foto is genomen vanaf de Ameideflat in 1972. In technische termen heet dit ook een luchtfoto, hoewel daarbij vaak gedacht wordt aan een foto die vanuit een vliegtuig is genomen. In ieder geval biedt het hoge standpunt van de fotograaf een prachtig overzicht over een stuk van Helmond dat in de jaren zeventig flink in beweging was. Goed is te zien wat er in dertig jaar verdwenen is en wat er weer is opgebouwd.
Van der Foelartstraat
De sociale woningbouw in Helmond in de jaren twintig voldeed toentertijd volledig aan de eisen die gesteld werden en was een voorbeeld van hoe het moest. De trotse stad gaf zelfs een brochure in drie talen uit om internationaal te laten zien hoe geweldig er in Helmond gebouwd werd. In 1921 kreeg een van die nieuwe straten de naam Van der Foelaartstraat. Dat was een foute naam. De persoon waarnaar de straat genoemd was heette Jan Jacob van der Foelart. In 1957 werd de straatnaam gecorrigeerd.
Zuigelingenzorg en melkverschaffing
Ontstaan uit goede bedoelingen had de zuigelingenzorg en melkverschaffing niet louter positieve kanten. Vooral de bemoeienis die met de opvoeding gepaard ging werd vaak als minder aangenaam ervaren. Natuurlijk moet die bevoogding wel in het juiste perspectief van de tijd gezien worden.
ZOEKEN...