Marktstraat-Markt
Onderstaande foto stamt uit het einde van de negentiende eeuw. Het beeld is opvallend scherp.
Neomist
Wie de fotocollectie van het RHCe nader bekijkt, valt het vast en zeker op: halverwege de twintigste eeuw was heel het leven doordrenkt van de godsdienst. Iedere sportclub had een geestelijk adviseur. Bij de officiële opening van een openbaar gebouw, of het nou een zwembad of een fabriek was, werd het gebouw uitgebreid ingezegend. En als een van hun zonen priester werd, waren de ouders zeer trots.
Bernadettekerk
Wat eens de Bernadettekerk was, is veranderd in een supermarkt. Veel Helmonders bekijken deze verandering met gemengde gevoelens. Het blijft vreemd om te winkelen in een gebouw dat eens een godshuis was. Toch is hiermee wel het gebouw voor de gemeenschap bewaard gebleven.
De Kanaaldijk kort voor 1900
Onderstaand een nostalgisch plaatje van de Kanaaldijk in Helmond. Er heerst een landelijke rust en je kunt je voorstellen dat het op een mooie zomerdag heerlijk toeven was in het gras langs het verkoeling brengende water. De Zuid-Willemsvaart werd tussen 1822 en 1826 gegraven. Het kanaal heeft een flinke stimulans gegeven aan de Helmondse economie. Maar op deze foto lijkt alles heel rustig.
Noord-Koninginnewal
Onderstaande prentbriefkaart met afbeelding van de Helmondse Noord-Koninginnewal is uitgegeven tijdens de Duitse bezetting. Dat valt meteen op als we naar de naam van de straat kijken. In die tijd waren straatnamen waarin namen van levende personen van het koninklijk huis voorkwamen verboden, evenals die met de aanduiding ‘koning’ of ‘koningin’. Gedurende ruim vier jaar heette de straat daarom Noordwal.
Koninginnedag 1962
Sinds de troonsbestijging van Beatrix is Koninginnedag niet meer de verjaardag van de koningin, maar van de koningin-moeder. Tot en met 1948 werd Koninginnedag gevierd op 31 augustus, de verjaardag van koningin Wilhelmina. Vanaf 1949 is 30 april een nationale feestdag.
Chocolade-eieren van de Helmondse Cacaofabriek
In 1895 werd in Helmond aan de Kanaaldijk ZO bij de spoorbrug een nieuwe fabriek gevestigd. In 1932 kwam het einde voor deze fabriek, die over de hele wereld haar producten wist te slijten. Zo was er zelfs een Russische krant met een advertentie voor Helmondse chocolade in de collectie.
ZOEKEN...