T.O.V.
Tot Onderling Vermaak, bestaat als buurthuis bijna 50 jaar. Het gebouw is al ouder en heeft in feite zijn bestaan te danken aan een ministerieel besluit van 11 februari 1949. Met onmiddellijke ingang wordt voor de loop van het jaar een bouwstop afgekondigd voor kerken. Dit is voor de bouwpastoor van de nieuwe Helmondse Bernadetteparochie een grote tegenvaller. Nog geen week tevoren, op 5 februari 1949, had architect Jan Magis de tekeningen voor de nieuwe kerk afgewerkt. Door het ministeriële besluit moet de bouw uitgesteld worden.
Havenplein
Op veel oude foto’s zijn nauwelijks mensen te zien. Deze foto van omstreeks 1890 vormt daarop een uitzondering. En het is de vraag of de fotograaf echt blij is geweest met het resultaat. De fotografische plaat moest nogal lang belicht worden en dat maakte dat personen lang stil moesten staan. Het is duidelijk dat vooral de kinderen daar niet toe in staat waren. De kinderen links bij de kar is het redelijk gelukt. En helemaal stil zat het jongetje midden op de foto. Daar heeft hij vast heel erg zijn best op gedaan. Met zijn armen en benen stijf over elkaar, om toch vooral niet te bewegen. Het geeft de foto een bepaalde charme. Dat jongetje midden in het beeld, dat ook nog eens in de lucht lijkt te zweven omdat het gedeelte van de plank waar hij op zit op die plaats tegen de achtergrond weg valt.
Speeltuinen in Helmond
Speeltuinen zijn er in Nederland sinds de jaren tachtig van de negentiende eeuw. De speeltuinverenigingen zijn er sinds 1900. In dat jaar richt scheepstimmerman Uilke Jans Klaren de vereniging Oosterspeeltuin op. Dit is de eerste speeltuin voor de arbeidersjeugd, die geleid wordt door de arbeiders zelf. De oudere speeltuinen waren in handen van de gegoede burgerij. Na de Oosterspeeltuin zullen er nog een heleboel volgen. Sinds 1931 bestaat er een landelijke organisatie waarbij plaatselijke tuinbouwverenigingen zich aan kunnen sluiten, de NUSO, de Nederlandse Unie van Speeltuin Organisaties.
Bakelsedijk 7
Helmond heeft altijd boerderijen in het stadscentrum gehad. In de middeleeuwen en de eeuwen daarna lagen er boerderijen binnen de veste. Met de uitbreiding van de stad kwamen ook boerenbedrijven die tevoren in het buitengebied lagen binnen de bebouwde kom te liggen. Een voorbeeld van die laatste is de boerderij die decennialang op Bakelsedijk nummer 7 stond. Het pand werd echter in 2004 gesloopt in het kader van de herontwikkeling van de Helmondse Binnenstad.
Bevrijdingsfeesten 1945
Hoewel binnen Nederland 1945 herdacht wordt als het jaar waarin het bevrijd werd, was voor Helmond die bevrijding al in september 1944 een feit. Toch werd de bevrijding ook in Helmond pas in 1945 groot gevierd.
Scouting Helmond 75 jaar
In 2005 vierde de Helmondse scouting haar 75-jarig bestaan. De geschiedenis van de Helmondse scouting, en vooral van de deelname aan verschillende jamborees, is in 1995 door H. Löring en R. van den Elsen beschreven in Helmond ter Jamboree! In dagboeken van deken Rath in het archief van de parochie St. Lambertus zitten verschillende foto’s van de jamboree op Vogelenzang bij Haarlem in 1937. De verkennerij was in Helmond vooral een katholieke aangelegenheid waarbij de geestelijkheid nauw betrokken was. Daarom zijn foto’s van de scouting te vinden in het archief van deken Rath.
De oude parochiekerk in De Hage
De eerste parochiekerk van Helmond lag niet in het huidige stadscentrum, maar in De Hage, dicht bij het oudste kasteel van Helmond. Wanneer de kerk daar gebouwd is weten we niet. In 1178 bevestigt paus Alexander III dat het klooster van Floreffe het patronaatsrecht heeft over zowel de moederkerk van Aarle-Rixtel als de filiaalkerk in Helmond en de kerk van Lieshout. Dat houdt in dat deze abdij de priesters in de kerk mag benoemen. Na 1200 komt het centrum van de nederzetting Helmond in het huidige centrum van de stad rond de Markt te liggen. Daar wordt, op de plaats van de huidige Lambertuskerk, een kapel gesticht, omdat het bezwaarlijk is voor de Helmonders om iedere keer naar De Hage te gaan. Maar de kerk en het kerkhof blijven tot de tweede helft van de vijftiende eeuw buiten de stad liggen. Jan van Berlaer neemt in 1425 in zijn testament een legaat op voor de bouw van een parochiekerk binnen de stadswallen
ZOEKEN...