Noord-Koninginnewal
Onderstaande prentbriefkaart met afbeelding van de Helmondse Noord-Koninginnewal is uitgegeven tijdens de Duitse bezetting. Dat valt meteen op als we naar de naam van de straat kijken. In die tijd waren straatnamen waarin namen van levende personen van het koninklijk huis voorkwamen verboden, evenals die met de aanduiding ‘koning’ of ‘koningin’. Gedurende ruim vier jaar heette de straat daarom Noordwal.
Kindertoneel 1946
Op 23 mei 1946 werd het 25-jarig priesterfeest gevierd van pastoor Van Laarhoven van de St. Lambertusparochie in Helmond. Ter gelegenheid daarvan werd het toneelstuk ”Bot en Radijs” opgevoerd in het Sobriëtasgebouw aan de Molenstraat/Beelsstraat. De uitvoering was een prachtig voorbeeld van samenspel. De acteurtjes kwamen van de Annaschool, Canisiusschool, Henricus MULO en Nicolaasschool. De decors waren gemaakt door de Kunstacademie in Amsterdam en de kostuums werden geleverd door leerlingen van de huishoudschool Mater Dei.
Binderseind
De foto op onderstaande prentbriefkaart is gemaakt door de Helmondse fotograaf Herman Waijers. Hij maakte daarmee een opname van zijn eigen huis, het tweede links naast het lage huisje.
De sigarenzaak van mevrouw Tychon
Vanaf 1918 was in Helmond op Veestraat 47 de winkel van mevrouw Tychon gevestigd. De in 1880 in Helmond geboren Francisca Elisabeth Helena Stevens trouwde in 1904 met de zestien jaar oudere Stephanus Hubertus Tychon. In 1918 overleed deze uit het Limburgse Wittem afkomstige componist, dirigent en organist. Zijn vrouw bleef achter met twee zoontjes van 12 en 9 jaar.
Hindestraat
Wie denkt dat Helmond alleen de afgelopen jaren bezig is met grote bouwprojecten, zoals Dierdonk, Boscotondo en Brandevoort, kan nog wat leren van het verleden. De jaren twintig en dertig van de vorige eeuw waren de jaren van de sociale woningbouw in het gebied tussen Molenstraat en Willem Prinzenstraat.
Eerste boomplantdag in Helmond
Op 27 november 1930 werd in Helmond de eerste boomplantdag georganiseerd. Hoewel de bewoordingen waarin het opvoedkundige doel van deze dag werd uitgelegd ons vreemd in de oren klinken, is het doel zelf sindsdien nauwelijks veranderd. De Zuidwillemsvaart, de Helmondse krant uit die dagen, omschrijft het als volgt: “Hoort men vooral in ons land niet al te dikwijls de klacht over de jeugd dat ze zo licht tot baldadigheid vervalt en dit geldt wel voornamelijk ten opzichte van de natuur.” De jeugd die zo licht tot baldadigheid vervalt, bestaat blijkbaar alleen maar uit jongens, want meisjes nemen niet deel aan de boomplantdag. “Een echte jongen zal het door hem geplante boompje met liefde en waakzaamheid in z’n groei volgen, niet dulden dat het verminkt of in z’n goed gedijen belemmerd wordt en dienvolgens ook ’n anders en aller bezit, de geheele flora en fauna met ’n liefderijker gevoel behandelen.”
Het eerste stadscarnaval in 1963
Tot 1963 kende Helmond nog geen carnavalsfeest dat de hele stad besloeg. Iedere buurt vierde haar eigen carnaval, compleet met eventuele optocht. En iedere carnavalsvereniging had haar eigen prins met raad van elf, die ieder zijn eigen thuishonk had in een van de horecagelegenheden in de stad. Dat laatste is nog steeds zo, maar een deel van de activiteiten zijn nu gericht op de hele stad.
ZOEKEN...