Bernadettekerk
Wat eens de Bernadettekerk was, is veranderd in een supermarkt. Veel Helmonders bekijken deze verandering met gemengde gevoelens. Het blijft vreemd om te winkelen in een gebouw dat eens een godshuis was. Toch is hiermee wel het gebouw voor de gemeenschap bewaard gebleven.
De Kanaaldijk kort voor 1900
Onderstaand een nostalgisch plaatje van de Kanaaldijk in Helmond. Er heerst een landelijke rust en je kunt je voorstellen dat het op een mooie zomerdag heerlijk toeven was in het gras langs het verkoeling brengende water. De Zuid-Willemsvaart werd tussen 1822 en 1826 gegraven. Het kanaal heeft een flinke stimulans gegeven aan de Helmondse economie. Maar op deze foto lijkt alles heel rustig.
De kermis op het Binderseind
Vroeger kende Helmond veel meer kermissen dan nu het geval is. Vaak waren die andere kermissen buurtfeesten. Zo ook die op het Binderseind rond 29 juni. Deze was ontstaan uit de processie op de feestdag van Petrus en Paulus naar de kapel van de H. Petrus op het Binderseind. Toen na de reformatie processies verboden werden en het kapelletje werd afgebroken, bleef het beeld van de heilige bewaard.
Koninginnedag 1962
Sinds de troonsbestijging van Beatrix is Koninginnedag niet meer de verjaardag van de koningin, maar van de koningin-moeder. Tot en met 1948 werd Koninginnedag gevierd op 31 augustus, de verjaardag van koningin Wilhelmina. Vanaf 1949 is 30 april een nationale feestdag.
Chocolade-eieren van de Helmondse Cacaofabriek
In 1895 werd in Helmond aan de Kanaaldijk ZO bij de spoorbrug een nieuwe fabriek gevestigd. In 1932 kwam het einde voor deze fabriek, die over de hele wereld haar producten wist te slijten. Zo was er zelfs een Russische krant met een advertentie voor Helmondse chocolade in de collectie.
Eerste boomplantdag in Helmond
Op 27 november 1930 werd in Helmond de eerste boomplantdag georganiseerd. Hoewel de bewoordingen waarin het opvoedkundige doel van deze dag werd uitgelegd ons vreemd in de oren klinken, is het doel zelf sindsdien nauwelijks veranderd. De Zuidwillemsvaart, de Helmondse krant uit die dagen, omschrijft het als volgt: “Hoort men vooral in ons land niet al te dikwijls de klacht over de jeugd dat ze zo licht tot baldadigheid vervalt en dit geldt wel voornamelijk ten opzichte van de natuur.” De jeugd die zo licht tot baldadigheid vervalt, bestaat blijkbaar alleen maar uit jongens, want meisjes nemen niet deel aan de boomplantdag. “Een echte jongen zal het door hem geplante boompje met liefde en waakzaamheid in z’n groei volgen, niet dulden dat het verminkt of in z’n goed gedijen belemmerd wordt en dienvolgens ook ’n anders en aller bezit, de geheele flora en fauna met ’n liefderijker gevoel behandelen.”
ZOEKEN...