Wijnhandelaar De Bruijn
Frederik Johannes Thomas de Bruijn wordt geboren op 30 mei 1795 in Overlangel. Hij is een zoon van Stephanus Petrus de Bruijn en Maria Anthonetta van Duren. Als hij op 1 december 1826 met de Helmondse bierbrouwerdochter Maria Elisabeth Swinkels trouwt, is Frederik van beroep al wijnhandelaar. Dit beroep zal hij zijn hele leven uitoefenen.
EDAH
In 2005 werd in Helmond het EDAH-museum geopend. Een mooi stuk Helmondse historie ligt daar bij elkaar. Maar hoe begon het eigenlijk?
De manufacturenhandel van de gezusters Hekkens
In de Heistraat in Helmond zitten naast elkaar de firma’s Zeeuwen en Vincent. Daarnaast, waar nu appartementen staan, stond vroeger de manufacturenhandel van de gezusters Hekkens. Dit pand lag op de hoek van de Heistraat met het Hemelrijksdijkje. Deze laatste straat komt nu wat verderop in de Heistraat uit. Om een voorstelling te kunnen maken van de vroegere situatie, kan het pand van Vincent, waarvan rechts op de foto nog een klein stukje te zien is, als oriëntatiepunt dienen.
Helmonders in Neuengamme
In 2005 verscheen een boek getiteld Nederlanders in Neuengamme. Dit boek, geschreven onder eindredactie van Judith Schuyf, vertelt het verhaal van het concentratiekamp Neuengamme, 30 kilometer ten oosten van Hamburg, dat begon als een buitenkamp van Sachsenhausen. Al in 1940 werd Neuengamme een zelfstandig kamp, met op zijn beurt weer buitenkampen, waar mensen uit het hoofdkamp moesten werken en ook voor de nacht ondergebracht werden. Veel gevangenen uit Neuengamme werden in buitenkampen ingezet bij het graven van antitankgrachten. Tijdens het zware werk kwamen veel gevangenen om.
Het klooster op de Markt
Het klooster Binderen verdween kort na de Vrede van Munster in 1648. Het klooster in de Hage verdween na de brand die in 1543 door de stad zelf aangestoken was, om te voorkomen dat de troepen van Maarten van Rossen het zouden doen en de stad wellicht helemaal zou afbranden. Maar Helmond heeft in het recente verleden nog meer kloosters verloren.
Kloosters in de Molenstraat
In de Molenstraat in Helmond lagen maar liefst drie kloosters. Hoewel niet meer in gebruik als klooster, zijn twee van de drie gebouwen nog wel aanwezig. Het Kapucijnenklooster is verbouwd tot wooneenheden en de bijbehorende Paterskerk is in gebruik als aula voor de Jan van Brabantschool. In het voormalige Clarissenklooster zijn verschillende sociale instellingen ondergebracht. Op de foto van vandaag is de gevel van de Paterskerk zichtbaar. Helemaal links is een stukje van de Rijks-HBS te zien, de huidige Jan van Brabant. Ook de muur om de tuin van het Kapucijnenklooster is zichtbaar, maar het klooster zelf niet.
Bedevaart naar Kevelaer
Vroeger speelden bedevaarten een belangrijke rol in het leven van de Helmonders. Naast de religieuze betekenis zal het ontspannende element zeker een rol hebben gespeeld. Mensen die nauwelijks ooit buiten de stad kwamen, gingen op reis en zagen wat van de wereld.
ZOEKEN...