Sinterklaas
Het kruis op de mijter van de goedheiligman komt uit een tijd dat men nog mocht zien dat de Sint een katholieke heilige is. Piet heeft een ruim uitgevallen roe, waarvan de twijgjes breed uit staan. Geen brave kindertjes tijdens dit bezoek van Sinterklaas. Op de foto staan alleen volwassenen die, aan de vrolijke gezichten te zien, niet bevreesd waren voor het bezoek.
De Ameidestraat
De Ameidestraat was van oudsher een heel smal straatje in Helmond. In 1940 is het grootste deel van de zuidelijke wand afgebroken om de straat te verbreden. De foto toont de toestand vóór de afbraak. De straat had de status van voetgangersgebied. Volgens de verkeersborden is de straat verboden voor vee, auto’s, fietsen, motoren en aangespannen paarden.
Bezoek van koningin Wilhelmina en prins Hendrik
Op 20 augustus 1904 is het groot feest in Helmond. Koningin Wilhelmina bezoekt de stad met haar echtgenoot prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Zij maakt een zeer goed geregisseerde rijtoer door de stad. Er wordt een blauwdruk gemaakt met daarop precies vermeld welke vereniging waar moet staan en welke kinderen waar bloemen aan moeten bieden.
Plaats 3
Onderstaande foto laat zien dat niet al het oude dat in Helmond verdwenen is, de moeite van het bewaren waard was. Hoewel de foto dat zeker wel is. Door het licht ontstaat er een aparte sfeer waardoor het een mooie foto wordt. Het afgebeelde pand stond aan de Plaats 3. Deze naam kreeg het 5e slop aan het Binderseind op 27 december 1920. In de gemeenteraad werd toen besloten dat alle kleine zijsteegjes een eigen naam zouden krijgen. Tot dan toe droegen die steegjes de naam van de straat waaraan ze gelegen waren. Zo’n klein zijsteegje werd vroeger een slopje genoemd. Alleen al het Binderseind kende er een stuk of negen.
Molen in Mierlo-Hout
Na de stukjes over de Helmondse windmolens presenteren wij u hier een artikeltje over de molen die in Mierlo-Hout stond. Met de beschrijving van die molen gaan we over de grens heen van het Helmondse grondgebied van voor 1968.
Bedrijfsvoetbal
Op onderstaande foto een voetbalelftal. Aan de hand van het model broek, maar nog meer aan het kapsel van de enige dame is de foto te dateren in de jaren veertig van de vorige eeuw. De foto is genomen op 15 april 1949 (paaszaterdag) op het voetbalveld van Willem II in Tilburg. Jaarlijks was er een voetbaltoernooi waaraan teams van kantooremployees van de diverse kantoren van de Amsterdamsche Bank deelnamen. Waarschijnlijk werd het toernooi ieder jaar in een andere gemeente gehouden
Ansichtkaart 1918
Onderstaande ansichtkaart dateert uit 1918. In die tijd werden er veel van dergelijke kaarten uitgegeven. Altijd stond er “Groeten uit …”. De plaats waar de kaart vandaan kwam wisselde uiteraard. En natuurlijk ook de plaatjes die een beeld toonden van de gemeente waar de kaart vandaan kwam. Ook nu nog kun je dit soort ansichtkaarten kopen. Maar dan zijn de afbeeldingen vaak in schreeuwende kleuren in plaats van het stemmige zwart-wit waarin deze kaart is uitgegeven.
ZOEKEN...