Pierre van Moorsel
De keurige jonge man van hiernaast is de Helmonder Petrus Lambertus Arnoldus Hubertus van Moorsel. Hoewel het aan het portret niet af te lezen valt had Van Moorsel het karakter van een echte avonturier. Zijn leven leest als dat van een spannend jongensboek. Echter, iemand die een avontuurlijk leven lijdt maakt vaak ook slachtoffers. In dit geval zijn vrouw en dochter die hij in Helmond achterliet. Zijn dochter werd in 1902 geboren. Dat is zo lang geleden, dat het verhaal nu weinig persoonlijke schade kan aanrichten. Veel van de informatie voor dit verhaal is te vinden in het kabinet van de burgemeester. Voor dit soort persoonlijk informatie rust daarop een openbaarheidbeperking van 75 jaar. Daaraan wordt door dit verhaal ruim voldaan.
Brand in de Molenstraat
Op 5 mei 1923 had een relatief kleine brand in Helmond grote gevolgen. Onderstaande foto toont een vertrek van het huis Molenstraat 31 waar de brand heeft plaats gehad. Links staat een wiegje en rechts een kachel. Naast de kachel is op de muur een kruisje getekend. Op de plaats van het kruisje stond een turfkist met daarop een gasbrander. Op deze gasbrander stond soep te trekken. Vermoedelijk is de rubber gasslang in aanraking gekomen met het vuur waardoor de turf in de kist is gaan smeulen. De hitte heeft de verf van de deur naar de voorkamer gebladderd en de gordijntjes aan de voorkant van de kachelschouw is zwart geworden, evenals de muur waartegen de turfkist stond. Het lijkt allemaal niet zo erg. Een klein binnenbrandje. Zo lijkt het tenminste.
De Molenstraat vanuit de lucht
Onderstaande luchtfoto van Helmond is omstreeks 1892 genomen vanaf de toren van de Lambertuskerk. Dat de foto rond die tijd gemaakt moet zijn blijkt uit de gebouwen.
De molen aan de Tolpost
Aan de Tolpost, op de plaats waar de kerk St. Jozef staat, stond de windmolen van Kampers. Deze molen heeft slechts 20 jaar bestaan.
Praalwagen van de brandweer
Als in de toekomst de burgers echt hun burgemeester kunnen kiezen, bestaat de mogelijkheid dat een inwoner van Helmond tot burgemeester van zijn eigen stad gekozen wordt. Nu komt dat in Nederland nauwelijks voor. Dit in tegenstelling tot het buitenland. In Amerika gebeurt dat, maar bijvoorbeeld ook in Zwitserland. In het verleden was dat in Nederland ook een gewoon verschijnsel.
De molen in de Wolfstraat
Rond 1835 komt de uit Haarlem afkomstige Hendrik Cuppens in Helmond wonen. Helmond is hem niet vreemd. Hij is met een Helmondse getrouwd en hij is al enkele jaren molenaar in Aarle-Rixtel. Bij vestiging in Helmond gaat het gezin in de Veestraat wonen.
De Kegelbaan
Hoe is het straatje De Kegelbaan aan zijn naam is gekomen? Uit opgravingen is gebleken dat al rond 5000 jaar voor Christus in Egypte het kegelspel werd beoefend. Nu is dat wel erg ver van huis en bovendien viel er in Helmond toen nog niet veel te kegelen. Toch blijkt het spel al in de twaalfde eeuw in West-Europa te worden beoefend.
ZOEKEN...