De Houtse molen
De molen op Mierlo-Hout was, net als de molen in de Molenstraat, al bekend in de middeleeuwen. Het was een van de heerlijke molens, de molens die eigendom waren van de heer van Helmond. Dat die molens in de middeleeuwen niet in particuliere handen waren, had te maken met een van de oude regalia.
Hotel Van Will / Helmondsche Bank
Op de hoek van Kanaaldijk en Steenweg in Helmond was heel lang hotel Van Will gevestigd. Al bij de volkstelling van 1829 heeft Egidius van Will een herberg op deze plaats. Zijn nazaten zetten het bedrijf voort tot ongeveer 1920.
Paterslaan (6)
Evenals de panden met de nummers 24 tot 44 werden de huizen in de Helmondse Paterslaan vanaf de Slegersdwarsstraat gebouwd door boer Simon Sleegers en wel in 1897.
Paterslaan (5)
In de Paterslaan in Helmond op de hoek van de Slegersdwarsstraat lag de kruidenierswinkel van Theodorus Johannes van Vaalen en zijn zoon Franciscus Johannes Leonardus. De straat is genoemd naar de oorspronkelijke eigenaar van de gronden Simon Sleegers. Het zou daarom logisch zijn dat de naam van de straat ook met twee ee’s geschreven zou zijn. Op onderstaande foto is echter duidelijk te zien dat er een ‘e’ gesneuveld is bij de naamgeving van de straat.
Paterslaan (1)
Eén van de verdwenen straatbeelden van Helmond is de Paterslaan. De straat bestaat weliswaar nog, maar loopt nu heel anders dan vroeger. De oude Paterslaan heeft moeten wijken voor de Kasteeltraverse. De oude Paterslaan vormde een rechte verbinding tussen de Molenstraat en de Smalstraat. Gezien vanaf de Molenstraat liep de laan door tussen de Rijks-HBS en het Capucijnenklooster. Nu is daar het schoolplein van de Gemeenschap van Scholen Jan van Brabant.
Westende
Onderstaande prentbriefkaart is er een uit de serie “Groeten uit …” In dit geval komen de groeten uit Helmond. De kaart werd op 22 juli 1912 door Rika en Betsy vanuit Helmond gestuurd naar J.G. Slenders in Haarlem. Met een ander plaatje en met een naam van een andere stad erop had de kaart ook van Haarlem naar Helmond gestuurd kunnen zijn. De oude auto met gordijntjes waarin meneer en mevrouw, hij met stoere pet en motorbril en zij met voile, over onbestrate wegen rijden roept een zeker vakantiegevoel op. Behalve de auto toont de tekening nog een ander boegbeeld van de vooruitgang: de telefoonpalen.
De gasfabriek
Vroeger zorgde iedere gemeente voor de eigen energievoorziening. Als eerste was er het gas, dat vooral gebruikt werd voor verlichting. Het was de voorloper van nutsvoorzieningen als waterleiding en elektriciteit. Op 23 september 1861 besluit de Helmondse gemeenteraad dat er voor rekening van de gemeente een gasfabriek gebouwd moet worden. Daarbij had men in gedachten een terrein aan de Molenstraat, dan wel aan de Steenweg. Maar eind december bood Albertus Bots een terrein te koop aan dat bij de haven lag. De tien op het stuk grond gelegen huizen moesten voor de gasfabriek wijken. Het terrein lag erg gunstig, omdat de kolenaanvoer via het kanaal gegarandeerd was. Wel zou op voorstel van de gemeenteraad de fabriek wat naar achteren geplaatst worden, zodat er aan de voorzijde ruimte overbleef om de haven te verbreden.
ZOEKEN...