Zeppelin boven Helmond
In 1783 ging de luchtballon die ontworpen was door de gebroeders Montgolfier voor het eerst de lucht in. Vanaf die tijd werden allerlei pogingen ondernomen om luchtschepen te ontwerpen die bestuurbaar waren. In 1900 vloog in Duitsland de eerste Zeppelin, genoemd naar zijn ontwerper Graf Ferdinand Zeppelin. Deze in 1838 geboren graaf hield zich na een militaire carrière bezig met de ontwikkeling van luchtschepen met een metalen geraamte. Veel belangstelling trok het gevaarte toen nog niet, maar dat veranderde snel. In 1908 maakte de Duitse kroonprins al een reisje in de open gondel van de Zeppelin II.
Mevrouw Vallentgoed
Een foto die archiefmensen doet glimlachen en huiveren. Glimlachen omdat ze de boeken die als versiering zijn gebruikt zo goed kennen, huiveren omdat kostbare archiefstukken als versiering worden gebruikt. Er staan zelfs planten op de registers.
Snelwandelaar Callaars
Een man met een heleboel medailles op zijn borst. Op de achterkant van de foto staat vermeld dat het de heer Callaars betreft, een snelwandelaar. Tevens wordt vermeld dat de heer Callaars op latere leeftijd nog verscheidene malen meedeed aan wandeltochten en avondvierdaagsen. Over de man die rechts op de foto staat wordt niets gezegd
Gezicht op Helmond vanuit het noordwesten
Onderstaande afbeelding betreft een schilderij dat tot de collectie van het Gemeentemuseum behoort. De maker ervan is niet bekend. Het olieverfschilderij moet rond 1780 gemaakt zijn. De schilder heeft Helmond geportretteerd vanuit het noordwesten. Hij zag Helmond vanuit het toen nog zeer landelijke gebied tussen Warande en Aa.
De watermolen van Stipdonk
Deze watermolen aan het riviertje de Aa werd door de Lieropse boeren gebruikt als korenmolen.
Een groet uit Helmond
Ongeveer honderd jaar geleden was het in de mode om prentbriefkaarten met stadsgezichten te sturen. Onderstaande kaart komt uit een serie waarin de letters van de wens op de kaart gebruikt werden om het gewenste stadsgezicht op uit te beelden. In dit geval gaat het om een heleboel stadsgezichten. In de vijf letters van “GROET” zijn maar liefst tien foto’s te zien.
De westkant van de Markt in het begin van de twintigste eeuw
De Markt is een van de straten die al in de middeleeuwen het aanzicht van de stad bepaalden. Binnen de wallen kende Helmond twee assen. Die assen zijn ook nu nog te herkennen. De ene as wordt gevormd door Markt en Kerkstraat en de andere door Ameidestraat en Veestraat.
Burgemeester Van Hoeck
De eerste burgemeester van Helmond in 1811 kwam van goede huize: Carel Frederik Wesselman, zoon van de laatste heer van Helmond. In 1814 werd hij opgevolgd door Jan Jacob van de Foelart, een Helmondse notaris. Deze bleef achttien jaar aan het hoofd van de gemeente. In 1831 benoemde de koning Francis Timmermans en in 1848 Franciscus Wilhelmus van den Dungen tot burgemeester. Deze laatste drie maakten deel uit van de gemeenteraad. Burgemeester Van den Dungen bleef tot 1874 in functie waarna G. de Raad de ambtsketen van hem overnam. Deze bleef relatief gezien slechts kort burgemeester; in 1883 werd A.H. van Hoeck benoemd.
ZOEKEN...