Monumentaal groen bij de Sint Trudokerk
Aanverwante artikelen
Het thema voor monumentendag 2012 is “monumentaal groen”.
Informatie over dit thema vinden we in een boekje dat in 1999 werd uitgegevendoor de afdeling Helmond van de vereniging Groei en Bloei van de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde. De aanleiding was het honderdjarig bestaan van de Helmondse afdeling. In 1899 werd die opgericht door de in Helmond werkzame tuinders en bloemisten.
Het thema van het jubileumboekje van Groei en Bloei sluit aan bij het feest dat gevierd werd: ‘100-jarige bomen in Helmond’. Het boekje bevat informatie over de specifieke boom in Helmond, maar ook over de soort. En er staat ook nog eens een fietsroute in die langs de beschreven bomen voert. Hoewel het meer op bomen dan op monumenten gericht is, komen die er ook in voor, omdat bij oude gebouwen oude bomen kunnen staan.
Een mooi voorbeeld vormt de kerk en de pastorie van Sint Trudo in Stiphout. De kerk werd in ede jaren 1883-1884 gebouwd naar een ontwerp van architect H.J. van Tulder bij een neoclassicistisch statig pand uit 1840. Dat laatste pand werd de pastorie. Beide panden zijn rijksmonument. Toen de kerk klaar was werden bij kerk en pastorie bomen geplaatst waarvan er enkele nog te bewonderen zijn. Dat zijn de bontbladige bergesdoorns, die volgens de informatie van Groei en Bloei rond 1884 geplant zijn. Het groen van deze bomen steekt prachtig af tegen het paarsige blad van de bruine beuken, die, hoewel iets jonger, toch ook al tegen de vorige eeuwwisseling zijn neergezet. Net als de Brabantse zilverlinde links van de pastorie. Die bomen zijn ook te bewonderen op de bijgaande foto’s. De eerste foto is een ansichtkaart van rond 1910. De bomen zijn nog klein en daardoor lijkt de toren veel hoger dan op de tweede foto uit 1960.
De Sint Trudokerk van Stiphout in 1960. Fotograaf Jos Pé.