Bondshotel
Op de website van de ANWB is te lezen dat de ANWB al snel startte met het keuren van overnachtingsmogelijkheden voor fietsers.
De Ameidestraat
De Ameidestraat was van oudsher een heel smal straatje in Helmond. In 1940 is het grootste deel van de zuidelijke wand afgebroken om de straat te verbreden. De foto toont de toestand vóór de afbraak. De straat had de status van voetgangersgebied. Volgens de verkeersborden is de straat verboden voor vee, auto’s, fietsen, motoren en aangespannen paarden.
De smalle Ameidestraat
Het stratenpatroon van de stad Helmond kenmerkt zich sinds haar ontstaan door een kruisvorm, die ook nu nog duidelijk te herkennen is. Dit kruis wordt van oost naar west gevormd door de Ameidestraat en de Veestraat en van noord naar zuid door de Markt en de Kerkstraat. Aan de vier uiteinden van het kruis stonden vroeger de stadspoorten.
Bezoek van koningin Wilhelmina en prins Hendrik
Op 20 augustus 1904 is het groot feest in Helmond. Koningin Wilhelmina bezoekt de stad met haar echtgenoot prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Zij maakt een zeer goed geregisseerde rijtoer door de stad. Er wordt een blauwdruk gemaakt met daarop precies vermeld welke vereniging waar moet staan en welke kinderen waar bloemen aan moeten bieden.
Stoffeerderij en beddenhandel Gustaaf Schulte
Onderstaande foto toont het prachtige pand van Gustaaf Schulte op de hoek van de Zuid-Koninginnewal en de Ameidestraat in Helmond. Linksbovenaan is tussen de kruinen van de bomen een stukje van de Lambertuskerk te zien. Pal links tegen de gevel van het pand van Schulte is nog net een stukje muur van het bedelingshuis te zien. De pandjes rechts op de foto staan in de toen nog smalle Ameidestraat. De stoffeerderij en beddenhandel van Schulte stond op de plaats waar later de firma Dirks is gekomen.
Trouwfoto
Twee zeer serieus kijkende jonge mensen staren in de camera van de fotograaf. Ze zijn zich blijkbaar goed bewust van het plechtige moment.
Ansichtkaart 1918
Onderstaande ansichtkaart dateert uit 1918. In die tijd werden er veel van dergelijke kaarten uitgegeven. Altijd stond er “Groeten uit …”. De plaats waar de kaart vandaan kwam wisselde uiteraard. En natuurlijk ook de plaatjes die een beeld toonden van de gemeente waar de kaart vandaan kwam. Ook nu nog kun je dit soort ansichtkaarten kopen. Maar dan zijn de afbeeldingen vaak in schreeuwende kleuren in plaats van het stemmige zwart-wit waarin deze kaart is uitgegeven.
ZOEKEN...