Ansichtkaart 1918
Onderstaande ansichtkaart dateert uit 1918. In die tijd werden er veel van dergelijke kaarten uitgegeven. Altijd stond er “Groeten uit …”. De plaats waar de kaart vandaan kwam wisselde uiteraard. En natuurlijk ook de plaatjes die een beeld toonden van de gemeente waar de kaart vandaan kwam. Ook nu nog kun je dit soort ansichtkaarten kopen. Maar dan zijn de afbeeldingen vaak in schreeuwende kleuren in plaats van het stemmige zwart-wit waarin deze kaart is uitgegeven.
Pierre van Moorsel
De keurige jonge man van hiernaast is de Helmonder Petrus Lambertus Arnoldus Hubertus van Moorsel. Hoewel het aan het portret niet af te lezen valt had Van Moorsel het karakter van een echte avonturier. Zijn leven leest als dat van een spannend jongensboek. Echter, iemand die een avontuurlijk leven lijdt maakt vaak ook slachtoffers. In dit geval zijn vrouw en dochter die hij in Helmond achterliet. Zijn dochter werd in 1902 geboren. Dat is zo lang geleden, dat het verhaal nu weinig persoonlijke schade kan aanrichten. Veel van de informatie voor dit verhaal is te vinden in het kabinet van de burgemeester. Voor dit soort persoonlijk informatie rust daarop een openbaarheidbeperking van 75 jaar. Daaraan wordt door dit verhaal ruim voldaan.
Brand in de Molenstraat
Op 5 mei 1923 had een relatief kleine brand in Helmond grote gevolgen. Onderstaande foto toont een vertrek van het huis Molenstraat 31 waar de brand heeft plaats gehad. Links staat een wiegje en rechts een kachel. Naast de kachel is op de muur een kruisje getekend. Op de plaats van het kruisje stond een turfkist met daarop een gasbrander. Op deze gasbrander stond soep te trekken. Vermoedelijk is de rubber gasslang in aanraking gekomen met het vuur waardoor de turf in de kist is gaan smeulen. De hitte heeft de verf van de deur naar de voorkamer gebladderd en de gordijntjes aan de voorkant van de kachelschouw is zwart geworden, evenals de muur waartegen de turfkist stond. Het lijkt allemaal niet zo erg. Een klein binnenbrandje. Zo lijkt het tenminste.
Beelsstraat 110 en 112
Deze twee huizen staan aan het einde van de straat, op de hoek met de Blinkertsestraat en de Karel Raymakersstraat. Het zijn de enige huizen in de Beelsstraat die door Woningbouwvereniging De Hoop zijn gebouwd. De huizen aan dezelfde kant vanaf de Zuiderstraat en die aan de overkant zijn gebouwd door Volksbelang.
Praalwagen van de brandweer
Als in de toekomst de burgers echt hun burgemeester kunnen kiezen, bestaat de mogelijkheid dat een inwoner van Helmond tot burgemeester van zijn eigen stad gekozen wordt. Nu komt dat in Nederland nauwelijks voor. Dit in tegenstelling tot het buitenland. In Amerika gebeurt dat, maar bijvoorbeeld ook in Zwitserland. In het verleden was dat in Nederland ook een gewoon verschijnsel.
Sint Gerardusschool
In 1927 werd in Helmond de Sint Gerardusschool opgericht. Het was de eerste roomskatholieke jongensschool in Helmond die niet geleid werd door fraters maar door lekenonderwijzers.
Eerste steenlegging St. Jozefkerk
In het begin van de twintigste eeuw groeide Helmond totaal uit zijn voegen. Na het graven van het kanaal in het begin van de negentiende eeuw en de aanleg van het spoor in het derde kwart van diezelfde eeuw, kwam de industrialisatie goed op gang. Veel fabrieken vestigden zich in Helmond en met die fabrieken, die voor werkgelegenheid zorgden, kwamen de mensen die in die fabrieken werkten.
ZOEKEN...