“Terug naar God”-dag (1)
In de jaren dertig hadden veel katholieken, en ook veel andere christenen, het idee dat het ongeloof een steeds grotere rol ging spelen in de maatschappij. Men voelde de hete adem van het communisme in zijn nek. En wellicht ook, al wordt dat nergens gezegd, de dreiging van het nationaal-socialisme.
Het grafeiland in de Warande
De Warande in Helmond, een jachtgebied dat in 1314 in bezit kwam van de Heren van Helmond, is nu een geliefd wandelgebied. In het midden bevindt zich een grafeiland met een grafkelder waar leden van de familie Wesselman van Helmond en aanverwanten liggen begraven.
Een nieuwe toekomst voor de Leonarduskerk
Met de slogan “Geef religieus erfgoed toekomst” trokken in 2008 affiches op de stations de aandacht voor het jaar van het religieus erfgoed. De verscheidenheid aan religieus erfgoed in Nederland is groot, maar staat ook onder zware druk.
Gouden jubileum H. Heinemans
Op 2 november 1935 vierde Henricus Heinemans het vijftigjarig jubileum van zijn kwekerij. Dat houdt in dat hij zijn zaak begon in 1885. Eigenlijk verwacht je niet dat er in die tijd al veel belangstelling was voor sierbloemen en –planten. Maar het is wel de tijd dat er in Helmond veel villa’s gebouwd werden waarbij mooie tuinen werden aangelegd. Bovendien zullen er ook veel fruitbomen geleverd zijn.
De laatste Helmondse Zouaaf
Een opname van een begrafenisstoet in de regen, op weg naar de ingang van de kerk. Met deze begrafenis werd het katholieke zouaventijdperk afgesloten. Het betreft hier namelijk de uitvaart van Hendrikus Rooijakkers op 26 februari 1934. Hij was de laatst overgebleven Helmondse zouaaf.
Binderseind 62
Dit artikeltje gaat over het pand Binderseind 62 in Helmond . Helemaal links op de foto is een stukje van de nieuwe Heilig Hartkerk, gebouwd in de jaren 1950 te zien. Nummer 62 was in gebruik als café, maar de etalages wijzen duidelijk op een slijterijfunctie, evenals het bordje met “slijtvergunning”.
Missionaris Van den Nieuwenhof
Misschien zal een enkele onder U bij het lezen van deze kop zeggen: welke missionaris Van den Nieuwenhof? Er waren er meer! Inderdaad is het zo dat in het verleden bepaalde families meerdere kloosterlingen en priesters voortbrachten. Een voorbeeld daarvan is de familie Noijen-Sanders, die vier zonen en twee dochters in het klooster zag treden. Ook de familie Van den Nieuwenhof bracht meerdere missionarissen voort, maar dan verdeeld over twee generaties.
Pasen
Bij dit artikeltje tonen wij u een foto die de sfeer vangt van een plechtige hoogmis in de oude Heilig Hartkerk in de Helmondse Veestraat. De afbraak van deze monumentale kerk heeft in Helmond niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk veel stof doen opwaaien.
ZOEKEN...