25-jarig jubileum St. Josephparochie
Op 18 juli 1948 is het feest in Helmond. De ten behoeve van de stadsuitbreiding in de twintiger en dertiger jaren gestichte parochie St. Joseph bestaat 25 jaar. In die jaren is de parochie zeer groot geworden; van 4.132 parochianen aan het begin, tot 11.000 in 1940. In dat laatste jaar wordt een deel van de parochianen van St. Joseph ondergebracht bij de nieuwe Leonardusparochie, maar bij de feestelijkheden in 1948 heeft pastoor Van Leeuwen toch nog 9.000 zielen onder zijn hoede.
Sinterklaas
Het kruis op de mijter van de goedheiligman komt uit een tijd dat men nog mocht zien dat de Sint een katholieke heilige is. Piet heeft een ruim uitgevallen roe, waarvan de twijgjes breed uit staan. Geen brave kindertjes tijdens dit bezoek van Sinterklaas. Op de foto staan alleen volwassenen die, aan de vrolijke gezichten te zien, niet bevreesd waren voor het bezoek.
De Ameidestraat
De Ameidestraat was van oudsher een heel smal straatje in Helmond. In 1940 is het grootste deel van de zuidelijke wand afgebroken om de straat te verbreden. De foto toont de toestand vóór de afbraak. De straat had de status van voetgangersgebied. Volgens de verkeersborden is de straat verboden voor vee, auto’s, fietsen, motoren en aangespannen paarden.
De smalle Ameidestraat
Het stratenpatroon van de stad Helmond kenmerkt zich sinds haar ontstaan door een kruisvorm, die ook nu nog duidelijk te herkennen is. Dit kruis wordt van oost naar west gevormd door de Ameidestraat en de Veestraat en van noord naar zuid door de Markt en de Kerkstraat. Aan de vier uiteinden van het kruis stonden vroeger de stadspoorten.
Plaats 3
Onderstaande foto laat zien dat niet al het oude dat in Helmond verdwenen is, de moeite van het bewaren waard was. Hoewel de foto dat zeker wel is. Door het licht ontstaat er een aparte sfeer waardoor het een mooie foto wordt. Het afgebeelde pand stond aan de Plaats 3. Deze naam kreeg het 5e slop aan het Binderseind op 27 december 1920. In de gemeenteraad werd toen besloten dat alle kleine zijsteegjes een eigen naam zouden krijgen. Tot dan toe droegen die steegjes de naam van de straat waaraan ze gelegen waren. Zo’n klein zijsteegje werd vroeger een slopje genoemd. Alleen al het Binderseind kende er een stuk of negen.
Molen in Mierlo-Hout
Na de stukjes over de Helmondse windmolens presenteren wij u hier een artikeltje over de molen die in Mierlo-Hout stond. Met de beschrijving van die molen gaan we over de grens heen van het Helmondse grondgebied van voor 1968.
Brand in de Molenstraat
Op 5 mei 1923 had een relatief kleine brand in Helmond grote gevolgen. Onderstaande foto toont een vertrek van het huis Molenstraat 31 waar de brand heeft plaats gehad. Links staat een wiegje en rechts een kachel. Naast de kachel is op de muur een kruisje getekend. Op de plaats van het kruisje stond een turfkist met daarop een gasbrander. Op deze gasbrander stond soep te trekken. Vermoedelijk is de rubber gasslang in aanraking gekomen met het vuur waardoor de turf in de kist is gaan smeulen. De hitte heeft de verf van de deur naar de voorkamer gebladderd en de gordijntjes aan de voorkant van de kachelschouw is zwart geworden, evenals de muur waartegen de turfkist stond. Het lijkt allemaal niet zo erg. Een klein binnenbrandje. Zo lijkt het tenminste.
ZOEKEN...