Brand in de Molenstraat
Op 5 mei 1923 had een relatief kleine brand in Helmond grote gevolgen. Onderstaande foto toont een vertrek van het huis Molenstraat 31 waar de brand heeft plaats gehad. Links staat een wiegje en rechts een kachel. Naast de kachel is op de muur een kruisje getekend. Op de plaats van het kruisje stond een turfkist met daarop een gasbrander. Op deze gasbrander stond soep te trekken. Vermoedelijk is de rubber gasslang in aanraking gekomen met het vuur waardoor de turf in de kist is gaan smeulen. De hitte heeft de verf van de deur naar de voorkamer gebladderd en de gordijntjes aan de voorkant van de kachelschouw is zwart geworden, evenals de muur waartegen de turfkist stond. Het lijkt allemaal niet zo erg. Een klein binnenbrandje. Zo lijkt het tenminste.
De buurtwinkel
Bijna helemaal uit het stadsgezicht verdwenen zijn de buurtwinkels. Hoewel het assortiment veel kleiner was, zijn ze te vergelijken met de supermarkten van nu.
De broederscholen
Het klooster in de Helmondse Molenstraat was tussen 1899 en 1962 het thuisfront van de broeders van Maastricht in Helmond. In dat laatste jaar vertrokken ze naar hun nieuwe klooster in de Ruusbroeclaan. Al die tijd verzorgden de broeders een groot deel van het onderwijs aan jongens in Helmond. Het begon in 1880 vanuit het klooster aan de Wal. Nadat de broeders uit het gebouw vertrokken waren kreeg de school de naam St. Jozefschool.
Sint Gerardusschool
In 1927 werd in Helmond de Sint Gerardusschool opgericht. Het was de eerste roomskatholieke jongensschool in Helmond die niet geleid werd door fraters maar door lekenonderwijzers.
De molen in de Wolfstraat
Rond 1835 komt de uit Haarlem afkomstige Hendrik Cuppens in Helmond wonen. Helmond is hem niet vreemd. Hij is met een Helmondse getrouwd en hij is al enkele jaren molenaar in Aarle-Rixtel. Bij vestiging in Helmond gaat het gezin in de Veestraat wonen.
De Kegelbaan
Hoe is het straatje De Kegelbaan aan zijn naam is gekomen? Uit opgravingen is gebleken dat al rond 5000 jaar voor Christus in Egypte het kegelspel werd beoefend. Nu is dat wel erg ver van huis en bovendien viel er in Helmond toen nog niet veel te kegelen. Toch blijkt het spel al in de twaalfde eeuw in West-Europa te worden beoefend.
Tolpost
De St. Jozefkerk ligt aan de Tolpost. Hoewel dit deel van Helmond als uitbreidingsgebied pas in het begin van de twintigste eeuw in beeld kwam, betekent dat niet dat er tevoren helemaal niets was.
Eerste steenlegging St. Jozefkerk
In het begin van de twintigste eeuw groeide Helmond totaal uit zijn voegen. Na het graven van het kanaal in het begin van de negentiende eeuw en de aanleg van het spoor in het derde kwart van diezelfde eeuw, kwam de industrialisatie goed op gang. Veel fabrieken vestigden zich in Helmond en met die fabrieken, die voor werkgelegenheid zorgden, kwamen de mensen die in die fabrieken werkten.
ZOEKEN...