De laad- en losinrichting aan de Zuid-Willemsvaart
Op 20 januari 1929 berichtte de Helmondse krant De Zuidwillemsvaart over de officiële opening van de elektrische laad- en losinrichting van de firma J.A. van Bussel, die een dag eerder had plaatsgevonden. Het was de eerste elektrische los- en laadinrichting in Helmond. De installatie bestaat nog steeds en is inmiddels opgenomen op de gemeentelijke monumentenlijst.
Gebroeders Spoorenberg
Op 9 september 1892 lieten drie zoons van Jacobus Hubertus Spoorenberg zich op de foto zetten. Ze lieten dit doen door fotograaf Günther in Brussel. Het is daarom aannemelijk dat het drietal zich op die dag in de Belgische hoofdstad bevond.
Mierloseweg, hoek Eikendreef
In mei 1896 vestigt Johannes Hendrikus Petrus Vaessen zich in Helmond. De in 1871 in Rotterdam geboren Vaessen begint op de Broederwal zijn atelier als “Photographe Artistique”. De fotograaf blijft ruim twee jaar in de stad. In oktober 1898 verhuist hij naar Beek en Donk.
Sinterklaas bij de Drankbestrijding
Onderstaande foto is genomen tijdens een bezoek van de Sint aan de Drankbestrijding in Helmond. Waarschijnlijk zal de Sint destijds genoegen hebben moeten nemen met een glaasje fris bij de pepernoten en speculaas.
Het echtpaar Van Malsen
Josephus Hendrikus van Malsen komt als zesjarig jongetje vanuit Ammerzoden naar Helmond met zijn opa, ouders, broertjes en zusjes. Het gezin Van Malsen-van Harssel gaat wonen in het Hemelrijk. Kort na 1900 verhuist het gezin naar de Waardstraat. Vader Van Malsen overlijdt in 1908. Hij is dan nog maar 46 jaar. Daarna verhuist het gezin nog een keer en wel naar de Heistraat. Opa Josephus van Harssel overlijdt in 1915. Kleinzoon Joost van Malsen heeft inmiddels een leeftijd bereikt dat hij gaat werken. Het bevolkingsregister vermeldt dat hij begint als fabrieksarbeider, later valt te lezen dat hij machinepoetser is.
Nationaal knevelconcours
Op 16 augustus 1903 werd in Helmond het nationaal knevelconcours gehouden. In die tijd was de industrialisatie in Helmond in volle gang. In de stad woonden niet alleen arbeiders, maar ook de leidinggevenden van de vele fabrieken, middenstanders en ambtenaren. Al deze mensen zochten na een dag werken naar vertier.
Het pand van bakker Strijbosch
In 1832 heeft, op wat nu in Helmond de Markstraat genoemd wordt, maar toen nog met de algemene naam van de wijk Hemelrijk werd aangeduid, Godefridus Beeks een huis met een moestuin. In de registers van het kadaster wordt gezegd dat hij moezigmeester is. Logischerwijze is dit een verwijzing naar zijn grond, een moestuin. Vermoedelijk was hij dan ook groentekweker. Na het overlijden van Goort Beeks komt zijn onroerend goed in handen van zijn erfgenaam Antonetta Beeks en vervolgens aan Gerardus Hubertus van Aerssen, die eerst kapelaan was in Asten en later pastoor in Steensel.
ZOEKEN...