Steenweg 48-50 Helmond
Deze panden aan de Helmondse Steenweg, die één geheel lijken te vormen, behoren tot de oudste in de omgeving.
Binnenstad 1920-1930 (6)
Deze keer een stuk van de kaart waar de markt op te zien is. Daarbij een luchtfoto van de westkant van de Markt. Over die westkant van de Markt is in Helmonds Heem in 1998 een onderzoek verschenen dat verricht werd door leerlingen van het Carolus Borromeuscollege.
De donkere Engelseweg
De Engelseweg in Helmond werd aangelegd na de bevrijding in 1944. In de jaren vijftig van de vorige eeuw kwam er meer bedrijvigheid en ontstond het bedrijventerrein Hoogeind. Nu staat de Engelseweg bekend als de woonboulevard. Hier zijn veel bouwmarkten gevestigd en bedrijven die zich met allerlei aspecten van woninginrichting bezighouden.
Prinsesje
Op 30 april 1909 kregen koningin Wilhelmina en prins Hendrik een dochter. Naar die dag was door het hele land met spanning uitgekeken. De koningin en de prins waren al vijf jaar getrouwd en als er geen nazaten zouden komen zou het Oranjehuis uitgestorven zijn.
Verdwenen industrieel erfgoed – Chr. v. Dongen’s Metaalgieterijen.
Metaalgieter en zandvormer Hubertus Christianus Johannes van Dongen begint in 1910 bij zijn huis in de Beelsstraat een klein bedrijfje waar koperlegeringen gegoten worden.
Verdwenen industrieel erfgoed – sloop en brand.
In het voorjaar van 2010 werd in Helmond gedurende tien dagen aandacht besteed aan het rijke verleden van Helmond op het gebied van industrieel erfgoed. Als je door het Helmondse centrum loopt, zie je nog veel van dat verleden terug. Ga maar eens boven op de Kasteel-Traverse staan en kijk eens rond. Zelfs het kanaal is onderdeel van dat industriële verleden. De Zuid-Willemsvaart was een voorwaarde voor Helmond om te kunnen industrialiseren. Toen deze waterweg in de jaren 20 van de negentiende eeuw was gegraven, konden grondstoffen worden aangevoerd en producten weer afgevoerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist hier aan het kanaal veel fabrieken en fabrikantenvilla’s verrezen
Feest op Berenbroek.
In 2010 vierde de Helmondse wijk Brandevoort haar tienjarig bestaan. In die tien jaar verrees er ten zuiden van de spoorlijn, op voormalig grondgebied van Mierlo, een wijk met bijna 3.000 huizen en 8266 inwoners. In de buurt Berenbroek, het gebied ten noorden van de spoorlijn, staan maar 34 huizen waar zo’n 80 mensen wonen. Het is de bedoeling dat dit open gebied tussen spoorlijn en Helmondweg ook nog zal worden volgebouwd
ZOEKEN...