Een nieuwe bank, een nieuwe brug: een sieraad van de stad
In deze bijdrage nemen wij u mee naar de hoek van de Steenweg en de Kanaaldijk Noordwest. Op dit punt waren in 1924 grote vernieuwingen aan de gang. Waar eerder het “Hotel van Will” stond zien we een pand met een koepel, dat nu bekend is als “Zeezicht”, een café met een inrichting die verwijst naar de scheepvaart.
Twee gebeurtenissen uit 1958
Omdat de foto’s in onze collectie vaak genomen zijn bij gebeurtenissen waar de gemeente op de een of andere manier bij betrokken is, komt de burgemeester regelmatig voor in onze collectie. Je kunt er niet zijn gehele agenda uit lezen, maar je ziet wel wanneer hij in het openbaar moest optreden.
Bedelingshuis
Jaar van het Religieus Erfgoed
2008 is niet alleen het jaar waarin de Olympische Spelen hebben plaatsgevonden. Behalve het Internationale Jaar voor Sanitaire Voorzieningen was het door de Stichting Kerkelijk Kunstbezit Nederland en de provinciale Steunpunten Monumentenzorg en Archeologie ook uitgeroepen tot het Jaar van het Religieus Erfgoed. Een jaar waarin volop publieksactiviteiten plaatsvonden om zelf te ervaren wat religieus erfgoed voor ons betekent: schoonheid, een plek van herkenning en ontmoeting, een deel van onze geschiedenis.
Magazijn De Duif
Hier ziet U een mooie reclamefolder van Magazijn De Duif, een winkel in babyartikelen in de Kerkstraat in Helmond.
Erfgoedjaar 2008
In 2006 verscheen de Nederlandse canon. Sindsdien is iedereen druk bezig om die te vertalen naar de eigen lokale of regionale situatie. En daar blijft het niet bij. In oktober vond de week van de geschiedenis plaats en in die week ging een nationale geschiedeniscampagne van start. Gedurende acht weken stonden allerlei spannende verhalen en bijzondere gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis in de belangstelling. Op televisie was er veel aandacht voor geschiedenis, maar ook op Internet. Bovendien werd er speciaal lesmateriaal gemaakt voor het onderwijs.
Van gasthuis naar Binnenziekenhuis
Met de komst van vier Zusters van Liefde uit Tilburg naar Eindhoven in 1843 en de stichting van een gasthuis aan de Achterstraat werd de basis gelegd voor het eerste ziekenhuis in Eindhoven. De omliggende dorpen kenden ook gasthuizen en liefdegestichten, zoals aan de Gasthuisstraat in Stratum, de Hoogstraat in Gestel, aan de Kloosterdreef in Woensel en aan de Tongelresestraat in Tongelre. In al deze gasthuizen werden veelal arme zieken en bejaarden verzorgd. Dergelijke gasthuizen waren lange tijd niet meer dan voorportalen van de dood. De kans dat een gasthuis levend, laat staan in goede gezondheid, verlaten kon worden was gering. Wie kon, vermeed het en liet zich thuis verzorgen.
ZOEKEN...