Sinterklaas 3
Onderstaande Sinterklaasadvertentie kan goed dienen als kleurplaat. In het echt is hij een halve pagina groot. Sinterklaas en Piet staan op de stoomboot, die volgeladen is met grote pakketten voor de firma Van Gemert in Helmond.
Sinterklaas 2
Ook honderd jaar geleden was de Sinterklaasperiode de tijd van het jaar waarin de middenstand moest zorgen voor een grote omzet. Om de Sint te verleiden tot aankoop van cadeaus in hun winkels deden winkeliers er veel aan om de aandacht van de Sint te trekken. Onder andere door middel van advertenties in de Helmondse krant De Zuidwillemsvaart. Die advertenties waren bedoeld om de lezers naar de etalages te trekken. Daarin stalden de winkeliers veel mooie koopwaar uit. De meeste van deze advertenties bestonden echter uitsluitend uit tekst.
De Watermolenwal.
In 2006 kreeg het centrum van Helmond een ander aanzien. Hiertoe behoorde ook de Watermolenwal. Deze vormde in de middeleeuwen een onderdeel van de verdedigingswerken van de stad. Ook de namen Zuid- en Noord-Koninginnewal en Ameidewal herinneren hier nog aan. Het te bebouwen gebied ligt dus net buiten de middeleeuwse stadswallen.
Herfst
Soms lijkt het wel of de natuur wacht tot het wintertijd is. Nadat de klok is verzet kleuren de bladeren snel en vallen ze wel erg hard. Het nadeel is dat het fenomeen herfst zo tijdloos is. Het maakt eigenlijk niet uit of we foto’s uit 1900 of 2000 laten zien. Vallende bladeren blijven vallende bladeren. Toch zijn er genoeg exemplaren in de collectie die zeer de moeite waard zijn. Niet alleen om de afbeelding maar zeker ook om de techniek.
Het nieuwe centrum van Helmond.
In het Masterplan Centrum Helmond Deelplan 1 van 2006 worden de bouwplannen van de gemeente gevisualiseerd voor het gebied tussen het kanaal en de Markt en dat tussen Havenweg en Oostende. In dat gebied moet het nieuwe centrum van Helmond komen.
Zo sterk zijn onze dozen
Op 30 oktober 1959 sjokten drie olifanten achter een vrachtwagen van de firma Van Dam over de Helmondse Markt. Zij gingen bewijzen dat de dozen die bij Van Dam op de grens van Aarle-Rixtel en Helmond werden gefabriceerd echt zo sterk waren als de slogan “zo sterk zijn onze dozen” beweerde. Op hun tocht konden ze zich al voorbereiden op het kunststukje dat ze zouden moeten gaan uitvoeren, want het logo met de olifant op de doos bevond zich vlak voor hen op de achterzijde van de vrachtwagen. Dat logo stond voor de kwaliteit van de golfkartonnen dozen die al vanaf 1909 aan de Zuid-Willemsvaart werden geproduceerd. Van Dam’s dozen doorstonden tot ongeloof van velen met gemak het gewicht van de drie en een halve ton wegende olifanten.
De pastorie van de Sint Jozefkerk
De kerk en de pastorie van de Sint Jozefkerk, respectievelijk aan de Tolpost en aan de Bakelsedijk, staan beide op de rijksmonumentenlijst. Volgens de monumenteninventarisatie zijn beide gebouwen ontworpen door architect Wolter te Riele. De pastorie wordt nu gebruikt als parochiekantoor voor de verschillende parochies in de binnenstad, die onder een bestuur vallen, die van Sint Lambertus, Sint Jozef en De Goede Herder.
ZOEKEN...