De oude toren van Stiphout (1)
Aan de toren die in Stiphout op de hoek van de Oude Torenstraat en de Van der Brugghenstraat staat heeft tot 1823 een kerk vastgezeten. Op deze tekening van Hendrik Verhees uit 1791 is te zien hoe de kerk er uit moet hebben gezien.
De klokkenvordering
“Als klein meisje heb ik gezien dat de klokken uit de St. Lambertuskerk in Helmond werden gehaald door de Duitsers. Wanneer is dit precies gebeurd en waarom?”. Literatuur, documentatie, kranten, foto’s, films en niet in de laatste plaats archieven maken het mogelijk deze fictieve vraag te beantwoorden.
De kasteeltuin
De foto bij dit verhaal is genomen aan het eind van de jaren dertig van de twintigste eeuw en afkomstig van een kleinzoon van de man die geportretteerd is. Hij is gemaakt in de kasteeltuin. De fotograaf stond met zijn rug naar het kasteel en fotografeerde een man die vanaf de kasteelpoort in de richting van het kasteel liep.
Leboco
In 1938 vraagt het kerkbestuur van de nog jonge Leonardusparochie aan het gemeentebestuur van Helmond toestemming voor de bouw van een jongensschool aan de Wethouder Ebbenlaan. Die toestemming krijgt het kerkbestuur en op 15 november 1939 vindt de aanbesteding plaats voor de bouw van een zevenklassige school volgens het ontwerp van Van de Leur en Roffelsen. In die tussentijd krijgen de jongens uit de Leonardusparochie les in de bibliotheek van Woningbouwvereniging De Hoop boven de boog in de Willem Prinzenstraat en daarna in Het Huukske aan het Willem Beringsplein.
T.O.V.
Tot Onderling Vermaak, bestaat als buurthuis bijna 50 jaar. Het gebouw is al ouder en heeft in feite zijn bestaan te danken aan een ministerieel besluit van 11 februari 1949. Met onmiddellijke ingang wordt voor de loop van het jaar een bouwstop afgekondigd voor kerken. Dit is voor de bouwpastoor van de nieuwe Helmondse Bernadetteparochie een grote tegenvaller. Nog geen week tevoren, op 5 februari 1949, had architect Jan Magis de tekeningen voor de nieuwe kerk afgewerkt. Door het ministeriële besluit moet de bouw uitgesteld worden.
Bevrijdingsfeesten 1945
Hoewel binnen Nederland 1945 herdacht wordt als het jaar waarin het bevrijd werd, was voor Helmond die bevrijding al in september 1944 een feit. Toch werd de bevrijding ook in Helmond pas in 1945 groot gevierd.
EDAH
In 2005 werd in Helmond het EDAH-museum geopend. Een mooi stuk Helmondse historie ligt daar bij elkaar. Maar hoe begon het eigenlijk?
ZOEKEN...