De oude toren van Stiphout (2)
In Stiphout staat op de hoek van de Oude Torenstraat en de Van der Brugghenstraat een toren die het restant is van de middeleeuwse Stiphoutse kerk. Die toren is nu voorzien van een spits en een uurwerk en de galmgaten hebben houten klankborden. In de jaren zeventig van de vorige eeuw is de toren gerestaureerd, waarbij hij het huidige uiterlijk kreeg.
De klokkenvordering
“Als klein meisje heb ik gezien dat de klokken uit de St. Lambertuskerk in Helmond werden gehaald door de Duitsers. Wanneer is dit precies gebeurd en waarom?”. Literatuur, documentatie, kranten, foto’s, films en niet in de laatste plaats archieven maken het mogelijk deze fictieve vraag te beantwoorden.
De kasteeltuin
De foto bij dit verhaal is genomen aan het eind van de jaren dertig van de twintigste eeuw en afkomstig van een kleinzoon van de man die geportretteerd is. Hij is gemaakt in de kasteeltuin. De fotograaf stond met zijn rug naar het kasteel en fotografeerde een man die vanaf de kasteelpoort in de richting van het kasteel liep.
De tramstraat
Vóór de aanleg van de Julianabrug liep er een brug over het kanaal in het verlengde van de Waardstraat. Hoewel de tram nog voor de brug afsloeg, werd de Waardstraat ook wel de Tramstraat genoemd werd. Op de brug staat het jaartal 1869. Behalve die brug kreeg Helmond in dat jaar nog een andere belangrijke verbinding. In dat jaar werd ook de spoorweg vanaf Eindhoven geopend. De tramlijn is van later datum. Die dateert uit 1883.
Leboco
In 1938 vraagt het kerkbestuur van de nog jonge Leonardusparochie aan het gemeentebestuur van Helmond toestemming voor de bouw van een jongensschool aan de Wethouder Ebbenlaan. Die toestemming krijgt het kerkbestuur en op 15 november 1939 vindt de aanbesteding plaats voor de bouw van een zevenklassige school volgens het ontwerp van Van de Leur en Roffelsen. In die tussentijd krijgen de jongens uit de Leonardusparochie les in de bibliotheek van Woningbouwvereniging De Hoop boven de boog in de Willem Prinzenstraat en daarna in Het Huukske aan het Willem Beringsplein.
Bakelsedijk 7
Helmond heeft altijd boerderijen in het stadscentrum gehad. In de middeleeuwen en de eeuwen daarna lagen er boerderijen binnen de veste. Met de uitbreiding van de stad kwamen ook boerenbedrijven die tevoren in het buitengebied lagen binnen de bebouwde kom te liggen. Een voorbeeld van die laatste is de boerderij die decennialang op Bakelsedijk nummer 7 stond. Het pand werd echter in 2004 gesloopt in het kader van de herontwikkeling van de Helmondse Binnenstad.
ZOEKEN...