Paterslaan (5)
In de Paterslaan in Helmond op de hoek van de Slegersdwarsstraat lag de kruidenierswinkel van Theodorus Johannes van Vaalen en zijn zoon Franciscus Johannes Leonardus. De straat is genoemd naar de oorspronkelijke eigenaar van de gronden Simon Sleegers. Het zou daarom logisch zijn dat de naam van de straat ook met twee ee’s geschreven zou zijn. Op onderstaande foto is echter duidelijk te zien dat er een ‘e’ gesneuveld is bij de naamgeving van de straat.
Het zangkoor van de heer Vogels
In 2002 kwam de heer Vogels naar het archief in Helmond met onderstaande foto. Op de foto is zijn vader te zien; hij staat rechts van de broeder. Johannes Josephus Vogels werd in Helmond geboren op 18 maart 1893. Op de foto lijkt hij ongeveer 15 jaar oud. De foto zou dan dateren uit omstreeks 1908. Uit de drie jongens met een instrument blijkt dat het om een muziekgezelschap gaat. Het ziet er naar uit dat de rechtse jongen met de viool weinig meer zal spelen. Het lijkt alsof er een snaar is gesprongen. Ondanks de muziekinstrumenten vormt het gezelschap echter geen orkest. Daarvoor zijn er te weinig instrumenten. Vermoedelijk gaat het hier dan ook om een koor.
Westende
Onderstaande prentbriefkaart is er een uit de serie “Groeten uit …” In dit geval komen de groeten uit Helmond. De kaart werd op 22 juli 1912 door Rika en Betsy vanuit Helmond gestuurd naar J.G. Slenders in Haarlem. Met een ander plaatje en met een naam van een andere stad erop had de kaart ook van Haarlem naar Helmond gestuurd kunnen zijn. De oude auto met gordijntjes waarin meneer en mevrouw, hij met stoere pet en motorbril en zij met voile, over onbestrate wegen rijden roept een zeker vakantiegevoel op. Behalve de auto toont de tekening nog een ander boegbeeld van de vooruitgang: de telefoonpalen.
Zuster Benedicta
Een vrouw die veel voor Helmond betekend heeft, is zuster Benedicta. Zij was het eerste hoofd van de katholieke meisjesschool in Helmond. In 1832 stichtte de Tilburgse pastoor en latere aartsbisschop Zwijsen de orde van de Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid. Deze orde werd vooral bekend onder de naam Zusters van Liefde of Zusters van Tilburg. De orde was speciaal opgericht om katholiek onderwijs te geven aan meisjes in een tijd dat er alleen openbare scholen waren.
De gasfabriek
Vroeger zorgde iedere gemeente voor de eigen energievoorziening. Als eerste was er het gas, dat vooral gebruikt werd voor verlichting. Het was de voorloper van nutsvoorzieningen als waterleiding en elektriciteit. Op 23 september 1861 besluit de Helmondse gemeenteraad dat er voor rekening van de gemeente een gasfabriek gebouwd moet worden. Daarbij had men in gedachten een terrein aan de Molenstraat, dan wel aan de Steenweg. Maar eind december bood Albertus Bots een terrein te koop aan dat bij de haven lag. De tien op het stuk grond gelegen huizen moesten voor de gasfabriek wijken. Het terrein lag erg gunstig, omdat de kolenaanvoer via het kanaal gegarandeerd was. Wel zou op voorstel van de gemeenteraad de fabriek wat naar achteren geplaatst worden, zodat er aan de voorzijde ruimte overbleef om de haven te verbreden.
Zuigelingenzorg en melkverschaffing
Ontstaan uit goede bedoelingen had de zuigelingenzorg en melkverschaffing niet louter positieve kanten. Vooral de bemoeienis die met de opvoeding gepaard ging werd vaak als minder aangenaam ervaren. Natuurlijk moet die bevoogding wel in het juiste perspectief van de tijd gezien worden.
Zeppelin boven Helmond
In 1783 ging de luchtballon die ontworpen was door de gebroeders Montgolfier voor het eerst de lucht in. Vanaf die tijd werden allerlei pogingen ondernomen om luchtschepen te ontwerpen die bestuurbaar waren. In 1900 vloog in Duitsland de eerste Zeppelin, genoemd naar zijn ontwerper Graf Ferdinand Zeppelin. Deze in 1838 geboren graaf hield zich na een militaire carrière bezig met de ontwikkeling van luchtschepen met een metalen geraamte. Veel belangstelling trok het gevaarte toen nog niet, maar dat veranderde snel. In 1908 maakte de Duitse kroonprins al een reisje in de open gondel van de Zeppelin II.
ZOEKEN...