Weg op den Heuvel 39a-43
Een industrieel stukje van de Weg op den Heuvel in Helmond. Helemaal links op de foto ziet U een stukje van het pand waar de fabriek van Friesendorp zat. Deze uit Hengelo afkomstige firma kocht in 1920 van Antonius van Thiel het pand Weg op den Heuvel 19a. Van Thiel had het slechts kort in bezit gehad. Hij kocht het in 1918 van bakker Andries Sanders, die het op zijn beurt weer gekocht had van François Otten, een winkelier die het pand in 1886 had laten bouwen op de plaats waar eerder twee huizen stonden. De firma Friesendorp is nadat het pand verkocht was aan de gemeente Helmond naar de Engelseweg verhuisd en zit daar nog steeds, nu onder de naam WSB.
Weg op den Heuvel 27 en 29
Het is opvallend hoeveel mooie panden er aan de Weg op den Heuvel stonden.
Weg op den Heuvel 21
Op onderstaande foto ziet u het pand Weg op den Heuvel 21. Dit pand werd in 1973 verkocht aan de gemeente Helmond om gesloopt te worden. Zoals U op de foto kunt zien is het een prachtige woning met mooie versieringen boven de ramen en onder de dakgoot. Oorspronkelijk waren het linker- en rechtergedeelte symmetrisch. In 1954 werd er een verbouwing gerealiseerd naar een ontwerp van architect Magis. Toen werd in het linkerraam een deur aangebracht. Vermoedelijk was de toegang tot het pand daarvoor aan de zijkant gesitueerd, in de onderdoorgang die links op de foto nog net te zien is. Volgens de omschrijving in het album is het een woonhuis met loods. De bovenwoning wordt verhuurd.
Weg op den Heuvel 23 en 25
De panden 23 en 25 aan de Weg op den Heuvel vormden een geheel. In het linkerpand op nummer 23 is een café gevestigd. Op het raam staat links “H. Slegers” en rechts “Vergunning”. Ook de gevelreclame maakt duidelijk dat het hier om een café gaat.
De goede moordenaar
Een prachtig beeld van een drukke marktdag in Helmond ongeveer 100 jaar geleden. Helemaal links staat het stadhuis. De deur is open . Aan de deur hangen de mededelingen, zoals huwelijksaankondigingen. Rechts van het stadhuis is de villa van Prinzen-Raijmakers.
Stoomtrein
Molenstraat
Over de foto is bijzonder weinig te vertellen. Volgens de beschrijving achterop toont de foto het interieur van café “Germania” met oude tapkast en spaarkas. Daaraan is toegevoegd dat het café zich nog in de Helmondse Molenstraat bevond tegenover de open ruimte waar voorheen het St. Antoniusgasthuis stond. In 1983, het moment dat de beschrijving gemaakt werd, werd het café gerund door de familie Vogels-Dankers. Het appartementencomplex dat op de plaats van het ziekenhuis is gekomen was tijdens het maken van de beschrijving nog niet gebouwd.
De laad- en losinrichting aan de Zuid-Willemsvaart
Op 20 januari 1929 berichtte de Helmondse krant De Zuidwillemsvaart over de officiële opening van de elektrische laad- en losinrichting van de firma J.A. van Bussel, die een dag eerder had plaatsgevonden. Het was de eerste elektrische los- en laadinrichting in Helmond. De installatie bestaat nog steeds en is inmiddels opgenomen op de gemeentelijke monumentenlijst.
ZOEKEN...