Zuiderstraat 94
Met behulp van de registers van het kadaster en de kadasterkaarten is het mogelijk de geschiedenis van een huis te reconstrueren. In de kadastrale registers worden de wijzigingen in de percelen per eigenaar bijgehouden. Op de kadastrale kaarten zijn alle percelen met de eventuele panden erop getekend met daarop aangegeven het kadastrale nummer.
Slagerij Van Treeck
De foto’s, gebruikt bij verhaaltjes over stukjes Helmond die verdwenen zijn, komen uit een serie foto’s die in opdracht van Publieke Werken genomen is. De panden in die serie stonden op de nominatie om aangekocht te worden door de gemeente. Vaak gebeurde dit met het voornemen om de panden te slopen. De foto’s zijn gemaakt door foto Prinses.
Noord-Koninginnewal
Onderstaande foto past in de reeks die wij hier ‘verdwenen Helmond’ zouden willen noemen. Het betreft de twee panden van Jan van der Horst op de Noord-Koninginnewal nr. 53 en 55. De situatie ter plekke is sterk veranderd, maar door vergelijking van oude met nieuwe kaarten van Helmond kan men nog bepalen waar de panden gestaan hebben.
Kamstraat
Bij het zien van onderstaande foto krijg je het idee dat je kunt zien hoe het middeleeuwse Helmond er ongeveer uitgezien heeft. Het wooncomplex ademt echt nog de sfeer van heel lang geleden.
Kasteelpark
Onderstaand een oude foto uit ongeveer 1925 die een zomers beeld geeft. De tekst op de ansichtkaart vertelt U al meteen welk stukje Helmond hier te zien is.
Kanaaldijk 1928
Iedere Helmonder zal het kanaal en café Zeezicht herkennen. En dat de foto in 1928 genomen is staat er ook al op. Soms zijn afbeeldingen zo veelzeggend dat men er niet veel bij hoeft te vertellen. Toch valt er bij nader inzien nog heel wat op te merken over dit plaatje.
Ansichtkaart
Rond de eeuwwisseling van de 19e maar de 20e eeuw was het verzamelen van ansichtkaarten een echte rage. Via ansichtkaarten had men contact met de hele wereld. De teksten op de kaarten spraken vaak van een heel andere wereld dan men zich kon voorstellen.
ZOEKEN...