Zuster Benedicta
Een vrouw die veel voor Helmond betekend heeft, is zuster Benedicta. Zij was het eerste hoofd van de katholieke meisjesschool in Helmond. In 1832 stichtte de Tilburgse pastoor en latere aartsbisschop Zwijsen de orde van de Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid. Deze orde werd vooral bekend onder de naam Zusters van Liefde of Zusters van Tilburg. De orde was speciaal opgericht om katholiek onderwijs te geven aan meisjes in een tijd dat er alleen openbare scholen waren.
De gasfabriek
Vroeger zorgde iedere gemeente voor de eigen energievoorziening. Als eerste was er het gas, dat vooral gebruikt werd voor verlichting. Het was de voorloper van nutsvoorzieningen als waterleiding en elektriciteit. Op 23 september 1861 besluit de Helmondse gemeenteraad dat er voor rekening van de gemeente een gasfabriek gebouwd moet worden. Daarbij had men in gedachten een terrein aan de Molenstraat, dan wel aan de Steenweg. Maar eind december bood Albertus Bots een terrein te koop aan dat bij de haven lag. De tien op het stuk grond gelegen huizen moesten voor de gasfabriek wijken. Het terrein lag erg gunstig, omdat de kolenaanvoer via het kanaal gegarandeerd was. Wel zou op voorstel van de gemeenteraad de fabriek wat naar achteren geplaatst worden, zodat er aan de voorzijde ruimte overbleef om de haven te verbreden.
Andries Schoemaker
Tussen 1725 en 1735 verzamelde de Amsterdamse lakenhandelaar Andries Schoemaker allerlei historisch en topografisch materiaal over steden en dorpen in de Nederlanden. Dit materiaal werd, voorzien van een tekening, opgenomen in een manuscript. Ook de stad Helmond kreeg aandacht van Schoemaker. Behalve een tekening met een beschrijving van de stad, is er een tekening met beschrijving van Binderen. Als voorbeeld voor het stadsgezicht van Helmond gebruikte Schoemaker een gravure van L. Guicciardini. Het gebruiken van andermans materiaal was in die tijd zeer gebruikelijk. Ook de bekende gebroeders Blaeu hebben eenzelfde soort tekening van Helmond gemaakt, waarvoor de tekening van Guicciardini als voorbeeld diende. Nu zouden we dit plagiaat noemen.
Centraal Crisis Comité
De jaren dertig van de twintigste eeuw werden gekenmerkt door economische recessie. Er was veel werkeloosheid.
Mevrouw Vallentgoed
Een foto die archiefmensen doet glimlachen en huiveren. Glimlachen omdat ze de boeken die als versiering zijn gebruikt zo goed kennen, huiveren omdat kostbare archiefstukken als versiering worden gebruikt. Er staan zelfs planten op de registers.
Snelwandelaar Callaars
Een man met een heleboel medailles op zijn borst. Op de achterkant van de foto staat vermeld dat het de heer Callaars betreft, een snelwandelaar. Tevens wordt vermeld dat de heer Callaars op latere leeftijd nog verscheidene malen meedeed aan wandeltochten en avondvierdaagsen. Over de man die rechts op de foto staat wordt niets gezegd
Gezicht op Helmond vanuit het noordwesten
Onderstaande afbeelding betreft een schilderij dat tot de collectie van het Gemeentemuseum behoort. De maker ervan is niet bekend. Het olieverfschilderij moet rond 1780 gemaakt zijn. De schilder heeft Helmond geportretteerd vanuit het noordwesten. Hij zag Helmond vanuit het toen nog zeer landelijke gebied tussen Warande en Aa.
De watermolen van Stipdonk
Deze watermolen aan het riviertje de Aa werd door de Lieropse boeren gebruikt als korenmolen.
ZOEKEN...